Berga potencia la mostra, venda i divulgació de la xocolata i la ratafia consolidant la fira que se celebrarà el dissabte 25 de novembre. Es tracta de la setena edició d’un esdeveniment dedicat a dos productes d’elaboració artesana derivats del cacau i la maceració de nous verdes, respectivament.

L’espai firal es concentrarà al carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans, però també hi haurà activitats al Casal Panxo i el Cinema Catalunya. En el marc de la celebració de la fira es presentarà la Ruta dels Molins, una iniciativa sorgida dels pressupostos participatius de 2023, que recorda els antics molins de la ciutat on es molia cacau o farina, entre d’altres.

Una fira especialitzada

L’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo van unir productes i esforços fa set anys per organitzar de forma conjunta aquest esdeveniment que inclou la fira xocolatera i el concurs de ratafies artesanes. Per a la regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba, l’especialització de la fira és rellevant i ha fet que la mostra hagi crescut progressivament. Ha destacat que hi haurà una vintena de parades, alguna més que l’any passat, i ha destacat que “és una fira que genera interès als paradistes que estan contents de venir per mostrar les novetats de cara a les festes de Nadal”.

Presentació de la Fira de la Xocolata i la Ratafia, amb la regidora Ermínia Altarriba i Albert Cols, del Casal Panxo Ajuntament de Berga

La fira comptarà amb parades de cremes i licors de ratafia i estands dedicats a la xocolata amb una gran varietat de productes com per exemple rajoles, xocolatines, piruletes, bombons, cacau en pols, crema de xocolata, torrons, neules, galetes, pastissos, llibres... Les parades s’ubicaran al carrer del Roser, de les 10 del matí a les 8 de la tarda. La mostra es completarà amb tastos de xocolata i ratafia, demostracions d’elaboració de xocolata a la pedra, tallers, espectacles, actuacions musicals, xocolatada popular, etc.

Ruta dels Molins

Moldre cacau o farina en alguns edificis que albergaven molins era habitual al barri vell de Berga. La derivació canalitzada de l’aigua de la riera de Metge va permetre la proliferació de molins de tota mena, i va ser el bressol de la industrialització berguedana.

La senyalització i creació d’una ruta dels molins de Berga va ser una de les propostes guanyadores d’àmbit cultural dels pressupostos participatius de 2023 impulsats per l’Ajuntament de Berga. La presentació de la ruta es farà aquest divendres, 17 de novembre, a les 7 de la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, a càrrec d’Hèctor Aranda. El reporter, activista ambiental i social i investigador de la història i costums locals oferirà una conferència en el marc de ‘La peça del mes’ del projecte Àgora Cultural Berga que impulsa l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus. A més, Aranda s’encarregarà de dinamitzar la visita guiada que es farà el diumenge 26 de novembre. El punt de sortida serà a la Font del Guiu a les 11 del matí.

Festa de la ratafia artesana

La fira es complementarà amb la 14a Festa de la Ratafia de Berga impulsada pel Casal Panxo, que inclourà tastos de ratafies comercials presents a la fira i el tradicional concurs de ratafies artesanes. El concurs tindrà la fase eliminatòria al matí a la plaça dels Països Catalans, i la fase final a la tarda al Cinema Catalunya.

Albert Cols, membre del Casal Panxo, ha explicat que el jurat professional estarà format per sis persones que avaluaran una seixantena de ratafies participants: “Al matí, les ratafies es repartiran en dos grups de forma aleatòria, de manera que els membres del jurat no saben quina ratafia tenen davant en el moment del tast. Faran un primer cribratge per seleccionar-ne deu, que passaran a la fase final. A la tarda, tornaran a valorar i tastar de zero cadascuna de les propostes finalistes per escollir la millor ratafia artesana presentada al concurs”.

Enguany, hi haurà diferents punts d'entrega de les ratafies participants: Casal Panxo i Vins Simón (Berga), Perruqueria Abel Imma (Bagà), Queviures Bertran (Puig-reig), Cal Pensiró (Perafita), Fleca Cal Parra (Olost) i La Sobirana Cooperativa (Santa Coloma de Farners). L’entrega de ratafies en els punts de recollida situats a Berga es podrà fer fins al 22 de novembre, i als de fora fins al 19 de novembre. La inscripció per participar al concurs es pot fer fins al 22 de novembre al portal web festaratafiaberga.cat i el preu és de 5 euros per cada ratafia presentada. Es poden presentar un màxim de 4 ratafies per persona.

La Festa de la Ratafia es clourà amb un sopar ratafiaire elaborat per La Cuina del Barbut que constarà d’un menú format per risotto de bolets, costella de porc rostida al forn amb ratafia i pastís de formatge. L’àpat es farà al Cinema Catalunya i la compra de tiquets es pot fer al web festaratafiaberga.cat. Per acabar, concert del grup Pasqual i els desnatats, al Casal Panxo.