La Fundació Reeixida, una entitat que divulga la cultura catalana, presenta aquest divendres a Berga l'Any Daniel Cardona, arran de la commemoració dels 80 anys de la mort d'aquesta figura que fa de pont entre el separatisme històric i l'independentisme modern.

L'acte es farà a les 19 h al Casal Panxo, presentat per Abel Caldera, historiador i professor berguedà, i amb la participació d'Oriol Falguera, president de la Fundació Reeixida.

Daniel Cardona i Civit (1890-1943) pot ser considerat, juntament amb Francesc Macià, el dirigent històric més rellevant de l'etapa inicial del moviment independentista català: l'etapa separatista que, des del seu origen a començament del segle XX, es perllonga fins ben entrat el període franquista.

Va ser el fundador de les dues formacions històriques més destacades del primer independentisme, Estat Català (juntament amb Francesc Macià) i Front Nacional de Catalunya (amb Joan Cornudella), i va tirar endavant altres organitzacions polítiques com Bandera Negra o Nosaltres Sols!

Amb el lema Biblioteca, propaganda i acció, abans agitador que polític, des de la seva participació el 1912 com a col·laborador de Renaixement, el seu nom va quedar lligat a capçaleres històriques del periodisme nacional com Cu-cut!, La Tralla, Nova Catalunya o El Diari de Barcelona, i el seu conegut pseudònim de Vibrant, unit a empreses periodístiques com L’Estat Català, Som!.., Nosaltres Sols! o Ferms!.