La Fundació Horitzó del Berguedà celebra el seu 40è aniversari amb una festa emotiva i reivindicativa

La festa, que s’ha celebrat a la plaça Europa de Berga, ha volgut recordar el passat de l’entitat, però amb la mirada posada al futur

El llançament de globus que s'ha fet al final de l'acte dels 40 aniversari de la fundació Hortizó

El llançament de globus que s'ha fet al final de l'acte dels 40 aniversari de la fundació Hortizó / Axel Lapuerta

Axel Lapuerta

La Fundació Horitzó del Berguedà ha celebrat aquest dissabte, a la plaça Europa de Berga, els seus primers 40 anys de vida. Ho ha fet amb una emotiva festa on s’ha repassat la trajectòria de l’entitat des dels seus inicis fins a l’actualitat, a través de la veu d’una vintena de persones que, d’alguna manera o una altra, formen part de la seva història.

“Som una família, des de la primera persona fins a l’última, i això fa que aquesta família s’aguanti. És molt gratificant”, assegura la directora de la Fundació Horitzó, Eva Sànchez. En aquesta línia, Sànchez assenyala que “la trajectòria i l’expertesa d’Horitzó, en matèria de salut mental, és un potencial que hi ha la comarca”.

Coincidint amb aquest aniversari, s’ha fet el llançament de la campanya que, sota el lema ‘Treu-me l’etiqueta’, ha omplert la mateixa plaça i els seus balcons de fotografies amb cares de múltiples berguedans i berguedanes. La finalitat de la iniciativa és trencar amb els estigmes que suposa patir una malaltia de salut mental.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat que Horitzó és “un puntal amb un valor humà imparable”. El batlle ha afegit que “hem de veure l’entitat amb esperança i futur”. A més, Sànchez ha recordat que “qualsevol persona pot patir una malaltia de salut mental”.

Durant l’acte s’ha tingut un record molt especial per a la germana Maria Gràcia i per a la Manela Quesada, estretament vinculades amb la fundació. Diferents persones han subratllat la “important tasca i llegat” que van deixar ambdues a Horitzó.

Present i futur de l’entitat

Jordi Garcia Petit, president de la Fundació Horitzó ha aprofitat l’acte per agrair a totes les persones, empreses i institucions que “fan possible” l’entitat. Paral·lelament, Garcia Petit ha assegurat que encaren el futur amb “força i alegria”.

En aquest context, Fina Lladó, patrona de la fundació, ha comentat que la nova línia a seguir és l’atenció integral. En aquest sentit, Lladó ha apuntat com a repte de futur, integrar serveis de salut mental i comunitaris.

Actualment, i tal com ha mencionat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, els projectes d’Horitzó que contribueixen a crear llocs de treball per a persones amb diversitat funcional són: ‘Roba amiga’, botiga Rehoritzó, servei de recollida de voluminosos, màquina de tall làser, la botiga de la Manela, elaboració dels iogurts ‘Delícies del Berguedà’, entre d’altres.

Quatre dècades d’acompanyament

La Fundació Horitzó vetlla per a la inclusió social i laboral de les persones que pateixen problemes de salut mental i risc d’exclusió. Horitzó es defineix com una entitat social “compromesa amb les persones, el seu entorn, la cultura i el medi ambient”.

“Vull donar les gràcies a la fundació per fer-me sortir de casa. Ha sigut tornar a viure, fer companys i tenir ganes de treballar“, ha expressat l’Òscar, voluntari d’Horitzó.

Des de finals de l’any passat, la Fundació Horitzó compta amb el reconeixement de Centre Especial de Treball (CET) per la Generalitat de Catalunya, un nomenament que, tal com matisen, s’intentava aconseguir des de feia molts anys.

Llançament de globus i arrossada popular

La festa ha acabat amb un llançament col·lectiu de globus, amb etiquetes penjades als extrems dels cordills. Amb aquest gest simbòlic, s’han volgut deixar anar tota mena d’estigmes que envolten la salut mental.

El berguedà Marcel Tuyet ha acompanyat amb veu i guitarra la part final de l’acte. Per últim, s’ha posat punt final a la celebració amb una arrossada popular oberta a tothom.