Els periodistes esportius Joan Maria Pou i Ricard Torquemada compartiran micròfon a Berga

El cicle d’Àgora Cultural sobre periodisme convida dos experts del Barça per parlar del passat, present i futur de l'equip. Serà el divendres 28 de juny, a les 7 de la tarda, a la sala de plens de Berga

Presentació de la xerrada d'Àgora. D'esquerra a dreta: Marc Canturri, vocal del Col·legi de Periodistes i moderador de la xerrada; Xavier Gual, promotor d'Àgora; Mar Martí, presidenta del Col·legi de Periodistes; Alba Perarnau, directora del Museu Comarcal; Ivan Sànchez, alcalde de Berga

Presentació de la xerrada d'Àgora. D'esquerra a dreta: Marc Canturri, vocal del Col·legi de Periodistes i moderador de la xerrada; Xavier Gual, promotor d'Àgora; Mar Martí, presidenta del Col·legi de Periodistes; Alba Perarnau, directora del Museu Comarcal; Ivan Sànchez, alcalde de Berga / Anna Costa

Anna Costa / Redacció

Joan Maria Pou i Ricard Torquemada són dues de les veus de les transmissions del Barça a la ràdio. A Rac1 i a Catalunya Ràdio respectivament. Tots dos van incorporar-se a les narracions fa 24 anys, el 2000. Pou va fer-ho com a narrador de RAC1, en un rol que encara ara manté. I Torquemada es va incorporar a l’equip de Joaquim Maria Puyal com a analista, que també manté actualment, tot i que des del 2018 també és director de la transmissió, després d’agafar el relleu a Puyal.

Pou i Torquemada seran la setmana que ve a Berga per compartir micròfon en una nova xerrada del cicle Àgora Cultural. Serà el divendres 28 de juny a les 7 de la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga i la moderarà el periodista berguedà Marc Canturri. En aquest sentit, Canturri ha remarcat que es tracta d’una cita inèdita, ja que “la primera vegada que els sentirem junts serà a Berga i entre tots hauríem de donar-li el valor que té aquesta conferència”. Ha avançat que en la xerrada es parlarà sobre l’actualitat del Barça i també es podrà escoltar una selecció d’arxius sonors que recullen moments importants de les seves retransmissions.

Pou i Torquemada han narrat els partits del millor Barça de la història, han descrit l’ambient de les golejades més doloroses encaixades pels blaugrana, han retransmès les primeres Copes d’Europa després de Wembley, la nit d’Iniesta a Stamford Bridge, la maneta de Guardiola al Madrid de Mourinho, però també l’eliminació contra l’Inter a les portes de la final al Bernabéu o l’horror del 2 a 8 davant el Bayern de Hansi Flick, que acaba de fitxar pel Barça.

Una extensió d’Àgora Cultural

El debat entre Pou i Torquemada dona continuïtat al cicle de xerrades sobre periodisme que es va encetar l’abril del 2023, amb la conferència d’Antoni Batista sobre l’intent d’assalt d’ETA a la caserna de Berga, i que va continuar a principis d’octubre, amb la conferència de Vicenç Lozano sobre els secrets amagats al Vaticà.

El cicle s’emmarca en el projecte Àgora Cultural Berga, una iniciativa nascuda l’any 2018 amb l’objectiu de difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. L’artífex d’aquesta extensió sobre periodisme és el comunicador i empresari, Xavier Gual, qui ha comentat que "la idea es donar continuïtat a aquest cicle fent dues o tres xerrades a l’any". Gual ha avançat que la pròxima conferència del cicle estarà protagonitzada per Joan Roura, periodista de la secció d’Internacional de TV3 i especialista en el Pròxim Orient.

L’alcalde de Berga i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, s’ha mostrat satisfet amb l’acollida que ha tingut el projecte Àgora Cultural, que es va impulsar juntament amb Alba Perarnau (directora del museu), Dolors Santandreu i Anna Parcerisa per complementar les exposicions del museu: "Els museus han canviat, són oberts, són vius, surten de les seves sales per omplir de cultura tots els racons de l’ajuntament i de la ciutat”. L’alcalde també s'ha referit al cartell anunciador de la xerrada, que és obra del dissenyador berguedà Salvador Vinyes i mostra un micròfon sobre un fons vermell i amb alguna pinzellada blava: "És un cartell molt visual i que transmet el que passarà divendres amb els dos conferenciants".

Implicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya

El cicle Àgora suma la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Des d’aquest juny, la demarcació Catalunya Central del Col·legi s’implica en la producció de les conferències a Berga amb la idea d’acostar-se a tots els territoris que formen la demarcació. Mar Martí, presidenta de la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha destacat que "aquest és el gran eix de treball de la junta de la demarcació des del 2022". Per això, "la junta compta amb membres de diferents comarques amb la intenció d’organitzar actes més enllà de Manresa". Amb la incorporació a la producció d'Àgora, la demarcació del Col·legi de Periodistes s’implica en un nou cicle a la Catalunya central, després de consolidar el Pessics de Vida a Manresa i d’impulsar l’En[raona] a Igualada.