El berguedà Joan Martí Bros rep el Premi Sant Cristòfol 2024

L’acte de lliurament del guardó s'emmarca dins la Festa dels Crisòfols i l'organitza l’Ajuntament de Berga i la Fundació Montepio

D'esquerra a dreta: el president de la Fundació Montepio, Antoni Daura; el guardonat Premi Sant Cristòfol 2024, Joan Martí; i el regidor de Mobilitat Urbana Sostenible, Guillem Canal

D'esquerra a dreta: el president de la Fundació Montepio, Antoni Daura; el guardonat Premi Sant Cristòfol 2024, Joan Martí; i el regidor de Mobilitat Urbana Sostenible, Guillem Canal / Axel Lapuerta Coll

Axel Lapuerta Coll

El berguedà Joan Martí Bros ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premi Sant Cristòfol 2024 per la seva trajectòria professional de més de 50 anys al sector del transport de viatgers. Primerament, Martí va dirigir l’empresa ATSA i, més tard, va gestionar Alsa. A més, el premiat va formar part de la junta directiva del Montepio de Conductors entre els anys 1983 i 1987.

L’objectiu d’aquest premi, impulsat per l’Ajuntament de Berga i la Fundació Montepio, és reconèixer anualment les persones, organitzacions i col·lectius de la comarca del Berguedà que hagin destacat en els àmbits de la seguretat i l’educació viària o la mobilitat sostenible. Joan Martí ha rebut el guardó content, agraït i fent extensiu el reconeixement a la companyia, els conductors i a la seva família. També ha dit que voldria que arribés la T-Mobilitat al Berguedà i un servei de bus exprés entre Berga i Manresa, i de Berga a Barcelona

L’acte, que s’ha fet a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, també ha servit per reconèixer les persones sòcies del Montepio que fa 50 anys que estan vinculades a l’entitat.

Els actes de la Festa dels Cristòfols es reprendran dissabte 13 de juliol amb la tradicional missa en honor al patró dels conductors a l’església de les Sagramentàries, a les 8 del vespre, i la benedicció de vehicles.

Una vida dedicada al servei i gestió del transport de viatgers

Joan Martí i Bros (Berga, 1949) va estudiar a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, amb la finalitat de dirigir hotels internacionals, però finalment va tornar a Berga. El seu pare va aconseguir unes accions de l’empresa de transports ATSA l’any 1972 i, llavors, Martí començà a treballar per a la companyia.

Martí va estudiar Dret i va dirigir l’empresa ATSA fins al 2000. En aquell moment, el berguedà va passar a treballar amb Alsa. L’empresa, amb Joan Martí Bros va créixer en autobusos i línies. L’any 2008, Alsa va adquirir Alsina Graells. En aquell moment, Martí es va dedicar a gestionar els serveis d’Alsa a Catalunya, Andalusia i al País Valencià.

Un cop jubilat, va continuar treballant a petició de l’empresa. Actualment, Martí compagina la seva tasca al sector del transport amb la vida familiar.