Blog 
A tort i a dret
RSS - Blog de Xavier Domènech

Arxiu

 • 31
  Maig
  2018

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Política Catalunya Central Catalunya Les columnes Quim Torra Consellers

  La renúncia de Torra

  Quim Torra ha triat fer pública la rectificació quan ningú no mirava, perquè tots els ulls estaven girats cap a la moció de censura. La renúncia a restituir els consellers empresonats o exiliats és una notícia que hauria obert totes les portades i tots els informatius en un altre moment, però ha hagut de compartir protagonisme i de seguida s'ha vist superada pel torrent d’especulacions i tafaneries sobre el desafiament de Sánchez a Rajoy.

  El president Torra i els qui li fan costat abandonen la lluita per les quatre designacions, malgrat que els descartats conservin intactes tots els drets polítics, com ho confirma el fet que Rajoy no impugnés els nomenaments davant el Tribunal Constitucional ni en reclamés la suspensió cautelar. En lloc d'això va usar l'argúcia de congelar-ne la publicació al Diari Oficial mentre s'ho estudiava. Una tàctica de dubtosa legalitat, denunciable davant dels tribunals. El TSJ s'ho va espolsar, però hi havia recorregut davant del Suprem i del Constitucional.

  Torra no renuncia a la via judicial amb una querella per prevaricació, però mentrestant admet la seva impotència, un gest que requeria l'autorització, o fins i tot la indicació, de Carles Puigdemont. Aquesta vegada els pragmàtics han imposat les seves tesis sobre els legitimismes. Ferms en la convicció, flexibles en la tàctica: això ho deia ahir el cupaire Carles Riera, que tanmateix blasmava la «claudicació» de Junts i Esquerra.

  La renúncia interactua amb la moció de censura que avui es comença a debatre al Congrés dels Diputats. En la mesura que suposa l'aixecament automàtic del 155, ja no cal que els diputats independentistes l'exigeixin. La retòrica sobre el «desafiament català» perd força. Rajoy pot dir que no calen les propostes extremes de Ciutadans per fer llaurar drets els separatistes, i Pedro Sánchez no es veurà forçat a definir-se sobre l’allargament de la intervenció.

  D'altra banda, un Govern català capaç de prendre possessió i recuperar el control del Diari Oficial està en més bones condicions per fer front a la incertesa que es deriva de la moció de censura. Aquesta podria conduir a unes eleccions més o menys immediates, de les quals només se sap que Ciutadans multiplicarà la seva representació i passarà a estar en condicions de governar o de condicionar fortament l’Executiu espanyol. Si això passa, tot l'autogovern que no s'hagi reconstruït serà difícil de recuperar.

   

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook