Blog 
Ahir, Descans Dominical de Pep Garcia
RSS - Blog de Pep Garcia i Orri

L'autor

Blog Ahir, Descans Dominical de Pep Garcia - Pep Garcia i Orri

Pep Garcia i Orri

És l’hora de sumar. De ser crític i sumar. De ser exigent i sumar. D’acompanyar i sumar. De deixar-se endur per l’humor i el bon sentit de l’humor i sumar. Rient sumem més. Multipliquem. Temps d’ajudar i deixar-se ajudar. De competir, no per guanyar sinó per sumar. I ser feliços. Això si, la felicit...

Sobre aquest blog de Les columnes

Escric per no haver d'anar al psquiatre. Per això el meu psiquiatre està molt decebut. M'enyora. No para de dir-me que deixi d'escriure. Escric el que em passa, tal qual. I el que no em passa, faig que em passi per poder-ho explicar.


Arxiu

 • 22
  Setembre
  2019

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Catalunya Central Les columnes Alzheimer dia mundial alzheimer

  12 coses que no has de negar a una persona amb alzheimer

  Ahir dissabte va ser el dia mundial de l'alzheimer. I per ells i pels que estan amb ells, permeteu-me que em tregui de la màniga un decàleg de 12 coses que no heu de negar a una persona amb alzheimer. 1 ESCOLTAR MÚSICA. Cançons, anuncis, concerts, cantarelles. Les músiques de la seva vida. Les té a dins. 2 UNA POSTA DE SOL. Sabent de què parlo, oi? ës allò que passa cada dia. I és gratis. Comparteixin en silenci una posta de sol. Tinc una pregunta: Quan temps fa que no contemplen una posta de sol? 3 LLEGIU-LI llibres o trossos de llibres, els que llegia, o nous, o amb imatges, amb històries xules i paraules boniques. Llegiu-los amb ells. 4. DEIXEU QUE ELL " LLEGEIXI" LLIBRES. Quin mal hi ha en tenir un llibre als dits? 5 Que ASSABOREIXI EL GUST, el tacte dels seus menjars preferits. Quin és el seu menjar preferit? Facin-li-ho. Ep! a mi, els canalons, l'arròs i la xocolata. Ho deixo dit per si de cas. El menjar triturat sempre és aliment, però no és gastronomia. ( Això m'ho va dir el gran Toni Massanés de Fundació Alicia i trobo que té tooota la raó del mñon. No hi renuncieu. Mentre es pugui. 6 CANTAR a cor obert, junts, sense por, sense vergonya, desafinant si cal. Quin mal hi ha? 7 EL SILENCI d'un espai en silenci. Diuen que 2 persones s'entenen quan són capaces de compartir el silenci... 8 EL SOROLL del carrer, quan dic soroll vull dir brogit, vull dir vida, vull dir món, vull dir ciutat. Sortiu! 9 CONTEMPLAR una pintura, un quadre, una escultura... potser us farà mandra anar a un museu però... de fotos en teniu un munt a casa i al mòbi! 10 EXPLIQUEU allò que us vingui de just explicar. I aprofitar el moment per ser-hi aprop. Ell/ ella ho sabrà, ho sentirà, ho gaudirà... 11 ESCOLTEU allò que a ells els ve de gust explicar-nos. Encara que no sigui cert. Sobretot si no és cert diria jo! Perquè... és cert tot el que expliquem nosaltres? 12 L'EMOCIÓ Qualsevol cosa que l'emocioni. L'emoció és el seu gran company, és el nostre gran aliat. No desaprofiteu qualsevol cosa que emocioni. Arts, música, llibres, records, gestos, allà on hi ha unamica d'art, una mica de bellesa a punt d'emocionar, allà hi ha una oportunitat de comunicar-nos i sentir que no hem de desaprofitar. Si, ja sé que els decàlegs són de 10 i aquest és de 12 però... m'ha sortit aixi. És més, que cadascú se l'amplii amb les coses noves a afegir. Cadascú les seves. El decàleg pot ser ( quasi) infinit.

  L'alzheimer és desaprendre cada dia. Cada dia es desaprèn una cosa que ja no torna. Potser que els que som a l'altra cantó de la frontera ho equilibrem aprenent cada dia una cosa per ser al seu costat. Companyia. Ho notaran, ho notareu. Ho sentiran, ho sentireu. Ho gaudiran, ho gaudireu. I... no oblidem els que obliden.

   

   

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook