Blog 
Aire!
RSS - Blog de Alba Iglesias

Arxiu

 • 20
  Octubre
  2016

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Catalunya Central Manresa Les columnes Urgències Diana Quer Tranquil·litzant Althaia

  «Pren-te un ‘Orfi’, filla»

  En una de les abundants informacions que han aparegut al voltant del mediàtic cas sobre la desaparició de la jove Diana Quer apareixia una interioritat familiar que probablement aporta escasses dades útils per a la investigació, però que és el tipus de carronya informativa que suma centenars de lectors àvids de detalls escabrosos als mitjans digitals. Es tracta d’una suposada conversa de WhatsApp que van mantenir mare i filla poc abans de la desaparició de la jove. En un moment donat la mare aconsella a Diana Quer que es prengui un tranquil·litzant per poder-se calmar després d’una discussió amb el seu pare: «pren-te un orfi, filla», li diu la progenitora amb el mateix afecte amb què una àvia donaria aigua d’herbes a la néta angoixada. L’argot amb el qual la mare de Diana Quer es refereix al potent tranquil·litzant revela, a més, que l’orfidal és un més a la família, segurament guardat al costat dels ibus i els omepra. 

  Aquest ínfim exemple extret d’una conversa privada il·lustra a la perfecció el que segurament està passant en moltes llars de Manresa (i de tot Espanya) i que alertava en un reportatge publicat a aquest diari dissabte la metge adjunt al Servei d’Urgències d'Althaia i membre de la Societat Catalana d'Urgències Toxicològiques, Ana Isabel Rodríguez. L’ús i l’abús de tranquil·litzants està creixent fins al punt que a Manresa, per exemple, urgències de Sant Joan de Déu ja atén el doble de persones per haver-se excedit amb els trankimazins, tranxiliums, valiums o orfis, que per haver-se intoxicat amb l’alcohol. Rodríguez explica que una de cada cinc persones ha pres alguna vegada un tranquil·litzant, i que a la meitat de les llars hi ha algú que en pren, per la qual cosa són fàrmacs que estan a l’abast de moltíssima gent. I és aquesta disponibilitat el que fa precisament que sigui molt difícil renunciar als seus efectes. 

  Si no pots dormir, pots optar per comptar ovelles, fer exercicis de relaxació o llevar-te, posar-te una píndola màgica a la boca i esperar que t’envaeixi una son artificial; si estàs passant per una separació o vius moments d’estrès a la feina que t’impedeixen relaxar-te un cop arribes casa, és més senzill recórrer a la farmaciola que a la meditació o al ioga; si has viscut la pèrdua d’un familiar, la sensació de buidor pot semblar insuportable, però saps que tens uns companys incondicionals guardats en blísters... i si et discuteixes amb el pare, la mare sempre et podrà ajudar des de la distància, recomanant-te un orfi.

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook