Blog 
Felipo's Newsletter
RSS - Blog de Ramon Felipó

L'autor

Blog Felipo's Newsletter - Ramon Felipó

Ramon Felipó

Manresa 1950. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Estudis a la London School of Economics. He col•laborat als desapareguts : Tele/exprés, El Correo Catalán, El Noticiero Universal, Canigó, El Llamp, Correu de la Baronia, Berguedà Actual, El Vilatà o El Món; i a la Vanguardia, El Pa...


Arxiu

 • 08
  Diciembre
  2016

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Catalunya Central Catalunya

  Els llibres de Sant Antoni

  El tradicional i antic mercat de llibres de vell de Sant Antoni de Barcelona està en greu perill. A l’equip de govern de l’actual Ajuntament de Barcelona, d’En Comú-Podemos amb el PSC-PSOE, això de la cultura popular els rellisca molt. Fa desenes i desenes d’anys, per no dir prop de cent, que cada diumenge una munió de catalans anem al mercat a veure quins llibres hi trobem. Hi ha llibres que ja no pots comprar a les llibreries, o els que estan desclassificats, o bé llibres molt antics; al mercat hi pots comprar de tot.

  Jo mateix, fa anys, vaig poder adquirir del fons de Josep Vinyes i Josep Maria de Martín molts llibres que mai no havia pogut sospitar de tenir, com els de l’alcalde de Berga Blanxart o dibuixos inèdits de la Patum. Si no hagués sigut per aquest mercat, molts dels llibres de cal De Martín o bé els de la família dels Vinyes de Berga haurien anat al racó. De vegades, per no dir sovint, les institucions públiques culturals locals no tenen cap mena d’interès per servar la cultura de casa nostra. Per això, sort que tenim el Mercat de Sant Antoni (!).

  Una de les parades que sempre visito es la d’en Joan Serra, de les Escodines de Manresa, de cal Jan Pastor, que, amatent com tots els altres llibreters, em guarda tot el que puc col·leccionar i la butxaca encara em permet.

  Al mercat hi ha de tot, llibres nous, vells, incunables, gravats, postals velles, originals..., tot el que un buscador no pot ni imaginar. De ciutats amb un ric i important fons de llibres com Manresa o Igualada sempre n’hi ha coses, de les guerres carlines, monografies de les marededéus del bisbat de Solsona, llibres vells de la Generalitat republicana o de l’exili, de tot i més, llibres d’excursions ceretanes...

  Quan van començar les obres de remodelació de l’antic mercat de Sant Antoni de menjar i roba, el dels llibres dels diumenges es va traslladar de forma integral al mig del carrer d’Urgell. Hi van posar un teulat excepcional i especial, ara ja fa una colla d’anys que són allà al mig. Desvien els cotxes i autobusos, estan atapeïts però hi són. La Generalitat de Catalunya hauria de donar un premi a tot el mercat de llibres per la feina que fan en defensa de la cultura i els drets nacionals de Catalunya. Allà hi he vist més d’una vegada l’actual conseller de Cultura de la Generalitat, en Santi Vila, comprant llibres, com nombrosos periodistes, polítics, escriptors o cantants..., qui estima la cultura dels llibres hi passa sovint.

  Ara els llibreters, algunes de les parades fa tres i quatre generacions que són al mercat, estan molt esvalotats. No saben les intencions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ni del flamant regidor de Cultura, Jaume Collboni, que deu estar més preocupat per la seva «carrera» política que per defensar la cultura popular dels barcelonins.

  Esperem que els regidors de Barcelona de la CUP, ERC i PDECat (l’antiga CiU) facin alguna cosa, i que ho facin ràpid, si no, malament rai. Què haurem de fer per adquirir llibres antics i vells tots els catalans?

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook