Blog 
Felipo's Newsletter
RSS - Blog de Ramon Felipó

L'autor

Blog Felipo's Newsletter - Ramon Felipó

Ramon Felipó

Manresa 1950. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Estudis a la London School of Economics. He col•laborat als desapareguts : Tele/exprés, El Correo Catalán, El Noticiero Universal, Canigó, El Llamp, Correu de la Baronia, Berguedà Actual, El Vilatà o El Món; i a la Vanguardia, El Pa...


Arxiu

 • 13
  Febrer
  2018

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

  Berba Cercs les mines figols Manuel de Pedrolo

  Manuel de Pedrolo, Fígols i el carrilet

  Manuel de Pedrolo, Fígols i el carrilet

  Manuel de Pedrolo, Fígols i el carrilet Manuel de Pedrolo, Fígols i el carrilet

   

  Manuel de Pedrolo, Fígols i el carrilet


  Enguany també es l’any de Manuel de Pedrolo. Va néixer a l’any 1918 a l'Aranyó comarca de la Segarra, al si d'una família de tradició liberal, el seu pare pertanyia a la petita noblesa rural, malgrat haver cursat la carrera d’advocat, no la va exercir mai i fou destacat militant de l’ Acció Catalana. Manuel de Pedrolo va començar el batxillerat a Tàrrega. La Guerra Civil de 1936-1939 va estroncar-ho tot, Pedrolo, va ser per una temporada mestre a Fígols de les Mines (actual municipi de Cercs al Berguedà), posteriorment fou mobilitzat i ingressà al cos d'artilleria de l'exèrcit republicà.


  Després de la guerra Pedrolo va sojornar temporades entre Tàrrega i Barcelona, on es va instal•la definitivament a mitjan dècada del 1940. Molts dels seus llibres foren censurats per la dictadura franquista, cosa que explica el desfasament entre el moment en què foren escrits i l'any de publicació. Sempre fou un declarat independentista.
  A l’any 1959 Manuel de Pedrolo va escriure "Un amor Fora ciutat", on explicava la història de dos homosexuals. Va trigar 11 anys a publicar-se. Finalment, i prèvia autocensura, el 1970 va sortir a la llum, però immediatament el llibre va ser segrestat. Fins i tot, Pedrolo, va ser processat pel Tribunal d'Ordre Públic i acusat d'escàndol públic. El judici es va produir a porta tancada dos anys mes tard. Finalment Pedrolo va ser absolt. Al final l'obra es va poder publicar, catorze anys més tard.

  Llegim a la” Censura y el caso de Manuel de Pedrolo, las Novelas “perdidas”” de Lidwina, M., van den Houtt de la University of Chicago del setembre de 2007, “Parece irónico que la calidad literaria de Pedrolo aparentemente reconocida incluso por el censor, actuara como factor favorable al secuestro. El 21 de abril el Director General de Cultura Popular y Espectáculos efectuó la denuncia oficial de Un amor fora ciutat al Magistrado Juez del Tribunal de Orden Público, con notificación al Fiscal del Tribunal Supremo. El 30 de mayo de 1970, el Juzgado de Orden Público dictó auto de procesamiento contra el autor Manuel de Pedrolo, por el delito de escándalo público y la obra fue retirada de la venta. El juicio a puerta cerrada tuvo lugar en marzo de 1972, con Maurici Serrahima actuando como defensor del escritor, del cual resultó una sentencia plenamente absolutoria de la acusación de escándalo público. Aymà inmediatamente efectuó la presentación a depósito de la segunda edición de Un amor fora ciutat. Otra vez Francisco Jardón fue el lector designado. Esta vez se optó por la diplomática solución del "silencio administrativo", es decir, los responsables de censura se inhibían del caso”.

  Per cert aquesta novel•la comença amb una relació amorosa al carrilet del Berguedà a Barcelona.

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook