Els rovellons són els reis dels bolets, una de les espècies més conegudes a Catalunya. Hi ha qui prefereix les llenegues, però quan es parla d'anar a buscar bolets, la gran majoria de persones es refereix als rovellons, aquests preuats bolets de color rosat que s'amaguen entre la pinassa. No són fàcils de trobar, però en aquesta pàgina trobareu uns quants consells que us ajudaran: on trobar rovellons?

Els rovellons són un bolet que creix en pinedes -boscos de pins- i també formacions avetoses, sobretot de la regió mediterrània, sobre tota mena de sòls (preferiblement aquells poc àcids). Cal buscar-lo en llocs calorosos i sobretot en boscos assolellats.

Tres cistelles de rovellons al Berguedà

Llocs per trobar rovellons

Berga és la capital del rovelló. El títol se l'ha guanyat a pols i és que la comarca del Berguedà és una zona imprescindible de visitar si es volen trobar rovellons. Olvan, Borredà, Guardiola de Berguedà, Vilada, La Pobla de Lillet, Saldes i Castellar de N'Hug són alguns dels punts que us recomanem. A més, en totes aquestes poblacions se celebren fires i mercats del bolet, cosa que ens evitarà marxar amb les mans buides cap a casa si som un pel sapastres a l'hora de trobar rovellons.

Els qui coneixen bé la muntanya diuen que, per trobar-ne, cal comptar tres setmanes des de la primera pluja estival de més de 40 litres

El Moianès és una altra zona de la Catalunya central on els rovellons es troben de forma abundant. Termes municipals com els de Santa Maria d'Oló, l'Estany i Moià s'omplen els caps de setmana de buscadors de bolets anciosos per trobar rovellons. 

Cap al Solsonès, Pinós és un bon lloc per començar a buscar i per trobar. Més cap a l'est, una altra zona que pot ser interessants és el Ripollès (Campdevànol, Les Lloses...) 

Trio de rovellons acompanyats d’una pinya. Descobreix on se'n poden trobar

Quan es poden trobar rovellons?

Els més experts són capaços de trobar rovellons a la primavera i a principi d'estiu, però l'època durant la qual són més abundants és a partir de setembre i fins ben entrat el novembre. Els qui coneixen bé la muntanya diuen que cal comptar tres setmanes des de la primera pluja estival de més de 40 litres.

Són un bolet que creix en pinedes i cal buscar-lo en llocs calorosos i sobretot en boscos assolellats

Els rovellons no es troben tot l'any. Cal pluja i esperar uns dies Marc Vila

Conservar rovellons

Els rovellons es poden utilitzar en una àmplia gamma de plats i són vàlids per a qualsevol època de l'any. Ara t'ensenyem com conservar rovellons per utilitzar-los fora de temporada. Hi ha diferents tècniques per conservar bolets. Per a conservar rovellons ens hem decantat per a la bullició i la conserva dins de pots de vidre. Per a fer-ho, necessitarem oli, dues cabeces d'alls, pebre, sal, aigua i llorer. El primer pas serà tallar a trossos els rovellons.

Rovellons preparats per consumir | Arxiu

Hi ha qui només utilitza el barret. Es posen a bullir en una olla plena d'aigua i sal, i al cap d'uns minuts es retiren i es refreden. Aleshores, es posen dins d'un o diversos pots de vidre, als quals afegirem també una mica de llorer, pebre, all i aigua. És important, per últim, acabar d'omplir els pots amb aigua de la que hem fet servir per bullir els rovellons, i seguidament, una vegada tancats, fer-los bullir al bany maria perquè quedin tancats al buit i es conservin durant més temps. Aquest provés sol durar uns 15 minuts i l'aigua emprada ha de ser nova.

La rovellona i la mare

Sovint em sentit a parlar de la rovellona o de la mare del rovelló. És que els rovellons tenen sexe o família? Si vols descobrir que és en realitat una rovellona, segueix llegint.

Sovint s'anomena rovelló un altre bolet del mateix gènere: el pinetell

L'explicació és ben senzilla. Quan el rovelló ha estat envaït pel paràsit Hypomyces lateritius, queda desproveït de làmines. Aleshores s'anomena rovellona, rovellola o mare de rovelló. També hi ha altres bolets emparentats que contenen el nom rovelló. Aquests són el rovelló de cabra (Lactarius torminosus) i el rovelló roure.

I el pinetell, què és?

Sovint s'anomena rovelló un altre bolet del mateix gènere: el pinetell (Lactarius deliciosus), també molt apreciat gastronòmicament. Fes clic en el següent enllaç per saber més coses sobre el Pinetell.

Busques altres bolets: