Tretze restaurants del Berguedà participen enguany en la 22a campanya de la Cuina del Bolet organitzada per l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Un d’ells és el restaurant Cal Marçal, de Puig-Reig, que ja fa més de 10 anys que prepara un menú amb els bolets com a protagonistes durant la temporada del bolet. 

«Treballem els bolets que es poden trobar a la nostra zona, al Berguedà», expliquen la propietària i cuinera del restaurant, Montserrat Bigas i la cuinera Queralt Solé. En aquest sentit expliquen que els clients que passen pel restaurant, especialment en aquesta època, busquen bolet. «No tothom es pot permetre a vegades els preus, però la gastronomia amb bolets està molt buscada», diu Bigas. De fet, tot i tenir plats diversos, asseguren que també solen demanar tapes de rovellons saltejats només per tastar-los. 

El seu menú del bolet consta d’un aperitiu, tres entrants de degustació, segons a escollir i un postre. 

En aquest sentit s’hi poden trobar combinacions convencionals com una parmentier de patata amb tòfona o un saltejat de botifarra negra amb rovellons, però també altres menys comunes com calamars farcits de rovellons o un iogurt amb melmelada de bolets. 

«Els rovellons ens estan arribant molt i ho aprofitem», expliquen. Per altra banda diuen que «tot i que el rossinyol és un bolet molt bo, ara ens veiem obligats a gastar-lo congelat perquè no en trobem de fresc.

Cal Marçal va mostrar a aquest diari dos dels plats del seu menú. Un d’ells era el calamar farcit de rovelló amb ceba tendra i porro. «El rovelló trobo que és molt gustós i combinat amb el peix dona un gust diferent. Combinant-lo amb el calamar ens desmarquem de la típica amanida amb vinagreta de rovellons i farcir un calamar amb bolets penso que també atrau perquè és diferent», explica Solé mentre cuinava el plat. Pel que fa als cargols assegura que simplement se li va acudir incorporar-hi els rossinyols. També porta costella. 

Així, el restaurant de moment treballa majoritàriament amb el rovelló ja que és el que més hi ha ara. També asseguren que han començat a tocar el cep, «però molt poquet». A mesura que avanci la temporada utilitzaran altres tipus de bolets que incorporaran a la seva carta per tal d’oferir-los als clients que busquin gaudir de la gastronomia del bolet.