Des de la seva estrena l'any 1989, els Simpson són una sèrie d'èxit mundialment coneguda, de manera que quan engeguem el televisor i en veiem una escena els reconeixem de manera instantània. I, sense cap mena de dubte, un dels trets que els fa reconeixibles a l'instant és el seu color groc.

El seu creador, Matt Groening, ha explicat en una entrevista que, des del principi, buscava mostrar alguna cosa "mai vista a la televisió", que cridés l'atenció i els fes únics. I, per descomptat, que ho va aconseguir. Però, els Simpson no són els únics personatges d'animació d'aquest color. Bob Esponja, Piolín o Els Minions també són grocs.

Però, per què el color groc i no un altre? Hi ha tres teories principals que expliquen aquesta predilecció dels creadors de dibuixos animats per aquest color:

1. La teoria del color

Segons l'escala de colors, el groc i el blau són els que més destaquen. No obstant això, la televisió utilitza la roda de color vermell-verd-blau per les seves emissions. Sabent això, cal tenir en compte que diversos fons habituals a la televisió, com el cel o el mar, són blaus. Per tant, el color de major contrast i més recognoscibles en l'espectre visual i en la televisió és el groc.

Bob Esponja, per exemple, no ressaltaria sobre el fons marí, ni tan sols seria reconeixible, si fos blau. El mateix succeeix amb altres personatges animats, com els Minions o Piolín.

2. El groc transmet optimisme

El groc també funciona des d'un punt de vista psicològic. Es tracta d'un color càlid. Els colors càlids, al contrari que els freds, transmeten major llum i s'associen amb sentiments positius com la felicitat, alegria i optimisme. No obstant això, colors com el blau i el vermell es relacionen amb la tristesa, el perill o la fúria.

3. Visibilitat

Quan alcem la vista, el primer color que veiem és el groc. És el color que més crida l'atenció a l'ull humà, el més visible.

Moltes senyals de trànsit, semàfors o taxis són d'aquest color per cridar la nostra atenció i que el nostre cervell reaccioni davant d'elles amb més rapidesa. A més, el groc és fàcilment recognoscible per les persones daltòniques.