Després de vint anys viatjant per l'espai, la sonda Cassini ha viscut aquest divendres les seves últimes hores abans d'afrontar la seva gran final, convertida en una gran bola de foc i desintegrar-se en l'atmosfera de Saturn, en el seu últim gran servei a l'Agència Espacial americana (NASA).

Sota el evocador nom de "Grand Finale", l'última missió de la Cassini ha portat la sonda a ser el primer artefacte creat per l'ésser humà en endinsar-se en l'atmosfera d'un planeta sobre el qual ha estat orbitant des del 30 de juny de 2004.

El propòsit d'aquest viatge suïcida és doble, segons explica la NASA, ja que la seva destrucció ha permès, d'una banda, aconseguir dades úniques que no seria possible obtenir d'una altra manera i, de l'altra, evitar que les seves restes poguessin contaminar futurs estudis de les llunes de Saturn.

Fonts de la NASA creuen que la immensa quantitat d'informació compilada per la nau sobre el planeta, la seva magnetosfera, els seus anells i les seves llunes permetrà als investigadors continuar realitzant descobriments molts anys després de la seva desaparició.

D'aquesta manera, Cassini ha treballat fins el seu últim alè, i tots els seus instruments i el seu equip de transmissió estaran connectats fins al final. Al voltant d'una hora més tard, la NASA ha rebut les últimes dades de la missió abans de la desaparició del senyal.