El fundador de Microsoft, Bill Gates, va presentar a Pequín la seva aposta per fer front a la crisi mundial de sanejament: un vàter que no necessita aigua ni connectar-se a cap sistema de depuració per a funcionar i que transforma les deixalles humanes en fertilitzants.

El multimilionari va mostrar aquest nou model al públic en una fira que se celebra a Pequín per mostrar els últims avenços tecnològics de sanejament per "reinventar els vàters" i accelerar la seva adopció i comercialització.

"Aquesta exposició presenta per primera vegada tecnologies i productes de sanejament descentralitzats radicalment nous i llestos per comercialitzar", va destacar Gates en un comunicat divulgat per la Fundació Bill i Melinda Gates.

En aquest context, el fundador de Microsoft va presentar la seva proposta de vàter, l'ús es pot universalitzar gràcies al fet que no necessita connectar-se a cap sistema de sanejament, no requereix aigua i transforma les deposicions humanes en fertilitzants.

Alguns d'aquests lavabos ja estan sent provats a la ciutat sud-africana de Durban, on també s'estan posant en marxa altres models que s'alimenten d'energia solar, va explicar Gates en un vídeo difós en el seu compte oficial de Twitter.

La ràpida expansió d'aquests nous productes i sistemes de sanejament que no necessiten connectar-se a cap xarxa podrien reduir dràsticament el nombre de morts i l'impacte de la manca d'higiene en la salut de la població en els països més pobres, va afegir.

Gates va mostrar durant la presentació un pot ple d'excrements per explicar que les deixalles humanes poden provocar malalties com la diarrea o el còlera, que ja causen prop de 500.000 morts de nens menors de cinc anys cada any a tot el món, a causa de malalties derivades d'aquesta manca d'higiene.

Estalviar 175.000 milions d'euros anuals

A més, va afegir, més de 200.000 milions de dòlars (més de 175.000 milions d'euros) es perden anualment a causa dels costos sanitaris i la baixa productivitat provocada per la falta d'un sanejament adequat.

També va participar en l'exposició el president del Banc Mundial (BM), Jim Yong Kim, que va destacar que el sanejament és una de les prioritats per a la seva organització, que s'aliarà amb la Fundació Bill i Melinda Gates per dur instal·lacions sanitàries segures a totes les parts del món.

"Els sistemes que es poden estendre amb rapidesa i poden proporcionar un sanejament segur i sostenible a les comunitats són fonamentals per a la qualitat de vida i el desenvolupament del capital humà", va afirmar el líder del BM, citat en el comunicat.

La fundació Bill i Melinda Gates, que ha invertit més de 200 milions de dòlars (175 milions d'euros) des de 2011 per reinventar els vàters, va prometre durant la trobada invertir altres 200 milions per aconseguir-ho.

Segons les últimes dades de l'ONU, el 60% de la població mundial no disposa d'instal·lacions sanitàries adequades i gairebé 900 milions de persones al planeta es veuen obligades a defecar a l'aire lliure per no tenir accés a un lavabo.

El proper 19 de novembre se celebra el Dia Mundial del Retrete, amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la crisi mundial de sanejament i fomentar mesures per solucionar-la, d'acord amb el que estableix els Objectius de Desenvolupament Sostenibles, que tenen com a horitzó l'any 2030.

Per la seva banda, les autoritats xineses van emprendre el 2015 l'anomenada "revolució dels vàters" per millorar les instal·lacions d'aquests serveis públics i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, ja que alguns habitatges més tradicionals no disposen de lavabos propis, per la qual que els banys públics són imprescindibles per a la població.