L'empresa d'animacions Pixar ha estat l'encarregada de fer algunes de les pel·lícules infantils més recordades dels últims anys. Pel·lícules com Toy Story, Monstruos S.A. Buscando a Nemo o Coco no han deixat indiferent a ningú. Però per aquells que els hi agrada anar més enllà d'una simple pel·lícula, el crític Jon Negroni va publicar l'any 2013 una teoria que relaciona tots els llargmetratges de Pixar en una història que conté una guerra apocalíptica, intel·ligència artificial i viatges en el temps.

Tot i que la teoria és del 2013, els fans s'han encarregat d'actualitzar-la amb cada pel·lícula que s'ha anat estrenant i la teoria no perd el sentit. El periodista mexicà, Rafael Poulain, ha traslladat la teoria a Twitter.

En resum, la teoria explica la història de la humanitat en un mateix univers. Tot i que cronològicament, la primera pel·lícula és "The good dinosaur", tot comença a la pelicula "Brave". En el llargmetratge inspirat en l'Escòcia del segle X, veiem com existeix la màgia gràcies a una bruixa que té la capacitat de desaparèixer a través de les portes. La mateixa bruixa també crea una poció que permet transformar els humans en animals i que aquests tinguin comportaments humans, així com els objectes.

Després d'un gran salt en el temps, veiem com a "Los Increíbles", el dolent Buddy, crea màquines per acabar amb els superherois (humans), fins que perd el control de la situació i crea una màquina amb inteligència artificial que se li gira en contra. Altres objectes i màquines també tenen la capacitat de pensar artificialment, com per exemple les joguines de Toy Story.

Qui està darrere d'aquesta capacitat de crear intel·ligència artificial és l'empresa "Buy N Large", culpable de que els objectes comencin a actuar per si sols i que cada cop es desgasti més la relació entre objectes i humans.

Pel que fa als animals, "Ratatouille" ens demostra com també tenen una intel·ligència avançada i són capaços d'organitzar-se com els mateixos humans, fet que a la mateixa pel·lícula és conegut per la raça humana.

Negroni explica que quan les màquines i l'empresa "Buy N Large", es cansen dels humans, comença una guerra que obliga al que queda de la raça humana a exiliar-se a l'espai a bord de la nau Axioma, que apareix a la pel·lícula "Wall-E". Per tant, les màquines acaben prenent el control de la Terra, com podem veure a "Cars". Però, les màquines pateixen una crisi d'energia amb el pas del temps, ja que necessiten combustible i aquest no és infinit, i la majoria acaben morint.

Les màquines havien destrossat el planeta ja que l'havien contaminat de tal manera que els humans no podien tornar-hi a viure. Però a "Wall-E" veiem com els humans aconsegueixen tornar a la Terra i habitar-la un altre cop.

En aquest punt de la teoria, apareix una nova raça, els monstres, que com Negroni explica, són humans que han mutat per culpa de la contaminació del planeta.

I és a "Monstruos S. A." on tot encaixa. El llargmetratge del 2001 explica com els monstres utilitzen una energia sostenible, les emocions (ja sigui por o alegria), i ho fan a través d'unes portes que, tot i que sembli que són teletransportadores, la teoria defensa que són viatges en el temps, a una època on els humans vivien al planeta Terra sense cap problema aparent.

La clau de la teoria és la nena Boo, i és que al final de la película, la Boo i el Sully es despedeixen per sempre i es tanca la porta. El record del monstre blau fa que la Boo s'obsessioni amb les portes que et permeten viatjar en el temps per trobar al seu amic Sully. Amb el pas dels anys es converteix en una bruixa que té la capacitat de viatjar en el temps a través de les portes, fet que coneixem perquè la Boo és la bruixa de "Brave".

Pixar ha anat deixant proves per demostrar que la Boo i la bruixa són la mateixa persona com per exemple que la bruixa conegui objectes moderns com ara un cotxe, o un dibuix del Sully a l'habitació de la bruixa en un fotograma de la pel·lícula.

Caldrà veure si la teoria continua sent viable mentre Pixar segueixi treient projectes nous, tot i que de moment ens podem conformar amb aquesta bonica història.