Les boles d'aquesta imatge semblen grogues, vermelles i porpres encara que, en realitat, són totes marrons. L'efecte òptic que ens impedeix veure-ho es produeix quan franges successives de blau, verd i vermell divideixen les esferes.

L'autor de la il·lusió òptica, David Novick, confirma que les boles tenen la mateixa base de color (RGB 255.188.144) i que l'efecte augmenta a mesura que un redueix la mida de la imatge. Les esferes es veurien d'aquesta manera sense les franges:

El professor -que es dedica a ensenyar Educació en Enginyeria a la Universitat de Texas- ha avisat al seu compte de Twitter que si el nostre cervell deixa de percebre la il·lusió òptica, hauríem de concentrar la nostra atenció en les franges de colors i no en les esferes: segons ha explicat, la il·lusió òptica es produeix perquè percebem millor les formes dels objectes que els colors.

Aquesta és una de les il·lusions de Munker que Novick denomina 'confeti'. La il·lusió d'Munker és un efecte que porta el cervell a organitzar la informació d'acord amb la luminància percebuda de l'objecte. En aquesta il·lusió influeix la percepció del color o dels colors adjacents. La paraula clau aquí és l'assimilació. Aquesta il·lusió òptica està estretament relacionada amb la il·lusió de Munker-White que ens fa percebre més lluminositat en els tons quan estan més a prop de colors blancs que de negres. El perfil de Novick n'està ple: