Diverses celebritats, entre elles Kim Kardashian i Leonardo DiCaprio, congelaran per un dia -dimecres- els seus comptes d'Instagram per demanar a Facebook, la seva empresa matriu, una lluita més eficaç contra els continguts d'odi i la desinformació a les seves plataformes.

Aquests famosos, entre els quals també es troben l'actriu Jennifer Lawrence i l'actor Sacha Baron Cohen, s'han afegit a la invitació d'un grup d'organitzacions que ja havia perpetrat el primer moviment de boicot contra Facebook.

La llista de 'celebrities' és llarga i augmenta per minuts: Katy Perry, Jamie Foxx, Ashton Kutcher, Jennifer Lawrence, Michael B. Jordan, Naomi Campbell, Demi Lovato, Mark Ruffalo... i molts, molts més. En poques hores, el missatge ha calat en més de 200 milions de comptes en diferents plataformes de mitjans.

A finals de juny, el col·lectiu -que inclou nou organitzacions com l'associació jueva contra l'antisemitisme Anti Defamation League (ADL) i l'organització de defensa de drets dels negres NAACP- va promoure l'etiqueta #StopHateforProfit («Alto a l'odi amb finalitats de lucre»).

I alguns dels principals anunciants de Facebook havien renunciat temporalment a comprar espai publicitari a les plataformes de la xarxa social.

Violència, racisme, odi i desinformació

Els activistes acusen Facebook d'exercir un paper en la «incitació a la violència, la difusió del racisme i l'odi i de contribuir a la desinformació sobre el procés electoral» als Estats Units, que elegirà nou president al novembre, va dir l'ADL en un comunicat.

«No em puc mantenir en silenci mentre aquestes plataformes continuïn permetent la propagació de l'odi, la propaganda i la desinformació», ha escrit Kim Kardashian als seus comptes de Twitter i Instagram.

Casada amb el raper Kanye West i una de les personalitats més populars del món a Instagram, amb 188 milions de seguidors, Kardashian també congelarà la seva pàgina de Facebook.

«La desinformació pot ser nociva [...]. Facebook i altres plataformes socials poden aturar l'amplificació de l'odi i el debilitament de la democràcia», ha escrit també l'actriu nord-americana Kerry Washington.

A principis de juliol, el director executiu de Facebook, Mark Zuckerberg, es va reunir amb representants del moviment, que van exigir 10 mesures immediates.

Però només en va acceptar una: el nomenament d'un líder d'alt rang amb experiència en la defensa de drets civils.

Així, els activistes -que demanen a Facebook augmentar els recursos assignats a la lluita contra el contingut d'odi i eliminar la informació falsa sobre les eleccions presidencials- han decidit continuar la seva protesta, que inclou aquesta crida a tots els internautes, empreses, celebritats o persones influents per boicotejar Instagram dimecres.

A l'agost, Facebook va anunciar que havia eliminat uns 790 comptes vinculats al moviment QAnon, una teoria de conspiració a favor del president Donald Trump, que busca un segon mandat.

I a principis de setembre, la plataforma també ha anunciat un enduriment de les seves normes sobre la publicitat política.