L'empresa gironina Caganer.com ha llençat al mercat nous models de caganers amb els candidats a la presidència dels Estats Units Joe Biden i Donald Trump com a protagonistes. L'empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha creat la figura del candidat demòcrata i ha actualitzat la de Trump, que ja havia produït fa quatre anys, incorporant-li la mascareta. Caganer.com ha volgut incidir així en la polèmica que envolta l'actual president en relació amb la covid-19. En el cas de Biden, s'ha caracteritzat amb el vestit amb americana i corbata i han creat una altra versió també amb mascareta incorporada.

Caganer.com té previst presentar la resta de novetats de la col·lecció per a aquest Nadal el mes de novembre però ha avançat aquests nous dissenys coincidint amb la campanya a la presidència americana.

Precisament, els Estats Unitats encapçalen la llista de països amb més compres de caganers a través d'internet. Per davant, fins i tot, de països europeus i només superats per l'Estat espanyol. L'empresa espera que les noves figures dels candidats es tradueixin en un augment de vendes en aquest país.

"Sempre intentem estar al dia de l'actualitat a l'hora d'escollir quins nous caganers fem i les eleccions als Estats Units ja fa temps que les seguim de ben a prop perquè donen molt joc. Tal com va passar en el seu temps amb Obama, esperem que la demanda de caganers de Biden i el nou de Trump sigui important", assegura l'escultor de Caganer.com, Marc Alós.

Caganer.com crea figures de caganers artesanalment des de fa 28 anys i aquest 2020 ja havia ideat dos personatges inspirats en la pandèmia de la covid-19. Per un costat, el caganer de metge, i per l'altre el pagès català amb mascareta i guants.

Puigdemont, entre els més venuts

L'empresa compta amb prop de 500 peces de figures que converteixen personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció, en caganers del pessebre. L'hivern passat les peces més venudes van ser les de la cantant Rosalía, els personatges de la sèrie de televisió 'La Casa de Papel' i la de Carles Puigdemont, que ja forma part dels caganers més venuts juntament amb els de Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.