Dues germanes bessones indonèsies, que van ser separades quan només tenien dos mesos per supersticions locals i un episodi de violència sectària, s'han retrobat després de 24 anys gràcies a un vídeo a la xarxa social TikTok.

«Al principi no m'ho creia. Vaig pensar que era una estafa, algú que només té un aspecte similar al meu», va comentar a Efe Elis Treni Mustika, una jove 'influencer' amb milers de seguidors a les xarxes socials, a qui la seva família adoptiva va criar com a filla única.

La jove, de 24 anys i propietària d'una botiga de maquillatge per internet, va pujar a la xarxa un dels seus habituals vídeos que per casualitat va ser vist a centenars de quilòmetres per un veí de la seva germana Trena.

El veí, que va confondre les germanes que es van retrobar finalment l'octubre passat, va comentar a Trena el divertits que eren els seus vídeos a Tik Tok, a la qual cosa aquesta li va respondre que ni tan sols tenia un perfil en aquesta xarxa social.

«Quan vam començar a parlar (a l'octubre), ella coneixia el nom dels meus pares i fins i tot tenia una foto de la meva infància. Ella sabia que havia viscut a Ambon fa temps. Després, em va enviar el seu perfil de Facebook i vaig veure que érem molt semblants, especialment quan érem nenes», va assegurar Treni.

Treni Mustika i la seva germana Trena van néixer el 1995 a la ciutat d'Ambon, capital de les centrals illes Molucas, amb una família que havia emigrat des de Java Occidental sota un programa governamental per incentivar la repoblació de part de l'arxipèlag indonesi.

A causa d'una sèrie de creences i la por que totes dues emmalaltissin alhora, un savi ancià local va recomanar criar les bessones per separat i durant anys els progenitors van visitar regularment els pares d'acollida de totes dues.

El 1999 va esclatar la violència entre les comunitats musulmanes i cristianes assentades a les Molucas, que va durar més de quatre anys i es va segar la vida d'almenys 5.000 persones i fins a 700.000 residents es van veure desplaçats.

Els pares biològics de les bessones es van veure obligats a fugir al seu natal Java Occidental, però només van poder localitzar Trena, mentre que van perdre el contacte amb els pares adoptius de Treni, que al seu torn es van traslladar a Java Oriental.

Des de la seva llar a la ciutat de Blitar, Treni, que va canviar el seu cognom a Fitri Yana de la família d'acollida i desconeixia l'existència de la seva germana bessona, s'obria pas amb la seva petita aventura professional i pujava vídeos de la seva vida quotidiana a TikTok, on comptava amb uns 8.300 seguidors.

A uns 500 quilòmetres a l'oest, a la ciutat de Tasikmalaya, Trena, que intentava trobar la seva germana des de feia dos anys, va aconseguir contactar amb el perfil de Treni gràcies al comentari del seu veí.

Finalment, l'octubre passat i després de més de dues dècades separades les germanes van poder retrobar-se i ara totes dues continuen documentant el seu dia a dia en vídeos publicats a les xarxes socials.