Un misteriós monòlit de metall, similar als que han sigut trobats als EUA, Romania i a l'illa de Wight, situada al sud d'Anglaterra, va aparèixer aquest diumenge a la localitat d'Ayllón, a Segòvia.

El monòlit metàl·lic va ser trobat a les ruïnes de l'església de Santiago del municipi segovià i podria emmarcar-se en l'aparició d'altres estructures similars en diferents punts del planeta, les quals s'ha atribuït al col·lectiu 'The most famous artist a través dels seus perfils a les xarxes socials.

L'alcaldessa d'Ayllón, María Jesús Sanz, ha desmentit que l'Ajuntament hagi demanat que la gent deixi de visitar el monòlit trobat aquest diumenge al municipi, com s'havia dit al principi, i sospita que, tant la seva col·locació com el comunicat, és una broma. Sanz ha explicat que ella mateixa ha visitat aquest dilluns l'indert i ha dit que es tracta d'una estructura molt rudimentària, formada per tres xapes metàl·liques col·locades sobre el terreny de forma molt superficial i que ja s'ha esfondrat diverses vegades.

Preguntada per un comunicat en nom de l'Ajuntament d'Ayllón en el qual es demanava als veïns que deixessin d'acudir a la zona, l'alcaldessa ha negat que el consistori hagi difós tal avís i ha assegurat que probablement es tracti d'una broma d'algun veí. En aquest comunicat s'assegurava que al llarg d'aquest dilluns, «centenars de persones» havien acudit al lloc des d'altres municipis i províncies, cosa que podia ser perillós per la situació epidemiològica i també pel «mateix misteri» que envolta la troballa. I ha afegit que, quan ella hi ha anat aquest dilluns al matí, només ha vist unes cinc persones, i que es reien de l'estructura al conèixer la seva consistència tan dèbil.

El misteriós 'obelisc' descobert en un desert dels EUA ja ha desencadenat tota mena de teories

El monòlit és similar al misteriós 'obelisc' de metall que va ser trobat enterrat al remot desert de l'oest dels Estats Units i que ha encès la imaginació dels observadors d'ovnis, teòrics de la conspiració i fanàtics del difunt cineasta britànic Stanley Kubrick a tot el món.

El pilar triangular brillant, que sobresurt aproximadament més de tres metres de les roques vermelles del sud de l'estat de Utah, va ser descobert dimecres passat per funcionaris locals.

Després d'aterrar-hi per investigar, els membres de la tripulació del Departament de Seguretat Pública d'Utah van trobar «un monòlit de metall instal·lat a terra», però «cap indicació òbvia de qui podia haver posat el monòlit allà».

«És il·legal instal·lar estructures o obres d'art sense autorització en terrenys públics administrats pel Govern federal, sense importar de quin planeta sigui», va advertir l'agència en un comunicat de premsa amb un toc irònic dilluns.

La descoberta es va fer ràpidament viral

La notícia del descobriment ràpidament es va tornar viral a internet, i molts van notar la similitud de l'objecte amb estranys monòlits alienígenes que desencadenen enormes avenços en el progrés humà en obres de ciència-ficció clàssiques com la famosa cinta de Kubrick '2001: Una odissea de l'espai', del 1968.

D'altres van comentar sobre el descobriment durant un any turbulent en què el món s'ha vist afectat per la pandèmia de Covid-19, i especulen amb optimisme que podria tenir una funció completament diferent.

'Reiniciar l'any'

«Aquest és el botó de 'reiniciar' per al 2020. Algú pot pressionar-lo ràpidament?» va fer broma un usuari de la xarxa social Instagram.

Atès que els funcionaris es neguen a revelar la ubicació de l'objecte per temor que hordes de curiosos s'acostin al desert remot, també va començar una carrera en línia per geolocalitzar l''obelisc' utilitzant les formacions rocoses circumdants.

Bret Hutchings, el pilot que va passar sobrevolant l'obelisc, va especular que l'element havia sigut plantat per «algun artista de nova tendència».

Alguns observadors van assenyalar la semblança de l'objecte amb l'obra d'avantguarda de John McCracken, un artista nord-americà que va viure durant un temps als voltants de Nou Mèxic i va morir el 2011.