El 18 de novembre se celebra el Dia Internacional dels Guinness World Records. El llibre de rècords va sorgir el 1950 i des d’aleshores no ha parat de guardonar fites que baten algun rècord en qualsevol àmbit. Enguany els premis compleixen 66 anys d'activitat i ja han registrat 53.000 rècords. Recopilem cinc dels guardons més curiosos guanyats a Catalunya:

La fotografia més llunyana mai feta des de la Cerdanya

Un dels rècords Guiness més recents guanyats en territori català se'l va endur Marc Bret un especialista en fotografia de distància. El 2020 va efectuar la fotografia més llunyana mai feta des d'un cim de la Cerdanya. El fotògraf va aconseguir retratar els Alps, el massís dels Escrinhs i el Pirineu estant en una sola imatge, és a dir, 443 quilòmetres de distància entre els dos punts capturats en l'objectiu d'una càmera.

Retrat dels Alps des d'un cim de la Cerdanya Marc Bret

El monocicle més alt del món a Girona

El mateix any, l'artista Wesley Williams C va superar el rècord de recórrer 8,5 metres amb el monocicle més alt del món. Ho va fer dins del marc del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona. En la novena edició del festival es va commemorar els cinquanta anys de l'arribada de les companyies circenses a Catalunya.

L'artista Wesley Williams ha superat el rècord Guiness de recórrer 8,5 metres amb el monocicle més alt del món ACN

Una exposició de més de mig miler de vestits de paper a Mollerussa

338 vestits i 162 vestits de nina, tots ells de paper, van permetre a la capital del Pla d'Urgell, Mollerussa, l'entrada al llibre Guiness dels rècords el 2018. Per aconseguir-ho, se'ls va demanar que exposessin en un mateix espai 300 vestits, una xifra que han superat omplint no només l'escenari i la platea el teatre de l'Amistat, sinó tots els passadissos i l'entrada de l'edifici.

L'exhibició de vestits de paper que atorga a Mollerussa l'entrada al llibre Guiness dels rècords Laura Alcalde

Pujar la Catedral de Girona fent equilibri 'cap amb cap'

Els germans Nihep i Co Giang (Giang Brothers) van batre el rècord Guiness d'ascens en equilibri 'cap a cap' el 2016, després de pujar els 90 esglaons de la Catedral de Girona en 52 segons. Els dos germans van superar, de llarg, l'anterior marca que va fixar el 2014 la parella xinesa formada per Tang Tao i Su Zentxiang, que es va enfilar 25 esglaons en un minut.

Un instant de l'ascens dels dos germans Giang a la Catedral de Girona en equilibri el 2016 ACN

El repte casteller superat el 1981

Josep-Joan Martínez Lozano de la Colla Vella dels Xiquets va completar el 1981 a Valls la piràmide humana més alta amb una alçada de 12 m i nou nivells.

Imatge recurs de la colla Vella Xiquets de Valls ACN