Joaquín Domínguez, més conegut com Elxokas, s’ha convertit en el creador de continguts espanyol amb més subscriptors actius a Twitch, amb un total de 46.516, segons publica el portal ’Twitch Tracker’. Amb aquestes xifres, el creador de continguts gallec ha aconseguit supera per uns 1.500 subscriptors a Ibai Llanos, que amb 44.993 ocupa la segona posició d’una llista que completen altres grans ‘streamers’ del panorama estatal com són ‘Auronplay’ (38.005), ‘IlloJuan’ (26.472), ‘JuanSGuarnizo’ (24.890) o ‘ElRubius’ (21.397).

Nascut el 1991, Elxokas és el sisè de la llista a nivell mundial amb unes dades d'audiència i subscripcions a Twitch que avalen perquè se'l considera un streamer ‘top’. Aquest estatus comporta grans sumes de diners. Molts, segons ha explicat el propi youtuber i ara també streamer al seu canal de Youtube.

En un vídeo, el gallec ha fet públics els diners que ha guanyat en els últims mesos només en la plataforma de vídeos de Google. Aquest gener passat, per exemple, va ingressar 15.662,47 euros de Youtube; 17.185,74 euros al desembre del 2021 i prop d’11.000 euros els mesos de setembre, octubre i novembre, també del 2021.

I a això cal sumar-li tot el què ha rebut de Twitch, on gràcies al seu canal va guanyar 3.800 euros el novembre passat i 2.100 euros al desembre. De diners percebuts per publicitat o altres negocis no se n'han fet públiques dades.

La clatellada d'Hisenda

Que hi ha creadors de continguts que cobren molt és sabut. Que molts d'ells han anat a viure a Andorra per evitar pagar molts impostos, també. Elxocas era un dels streamers que defensaven seguir a Espanya. Fa un any, en una entrevista a ‘La Resistencia’, va parlar sobre altres companys que havien creuat la frontera. «No s’ha de criminalitzar ningú. S’ha carregat contra els youtubers quan el problema és un altre. Jo respecto que la gent se’n vagi a Andorra, però jo prefereixo quedar-me aquí perquè m’agrada el meu país i contribuir que tot vagi bé» afirmava.

Però sembla que ara ha canviat d'opinó i que amb les xifres que maneja ja no li fa tanta gràcia la pessigada que va a parar a mans d'Hisenda. Fa unes setmanes va pujar un vídeo al seu canal de Youtube on tornava reflexionar sobre la situació dels creadors de contingut. «Vull que sapigueu que cada dia entenc més la gent que se’n va a Andorra», va assenyalar. Elvokas va desgranar els diners que paga en impostos de Youtube a Espanya. «Pago un 70% d’impostos dels ingressos de Youtube. Després em pregunto, com una persona no ha de marxar a Andorra? Aquesta és la pregunta, com de tonto soc per quedar-me?».

 «De Youtube em queda net al voltant del 15% o el 20%. És una bogeria», va insistir. «Com del que ingresso de Twitch també em treguin el 70%, a veure qui es queda a Espanya. Aquesta és una bona pregunta, perquè clar, tots som molt patriotes i tots estimem molt el nostre país fins que ens convertim en ‘gilipolles’» sentenciava.