Els matiners han gaudit aquesta matinada de dilluns de tot un espectacle astronòmic. La flamant Lluna de Sang ha cobert Catalunya en un eclipsi total que ha tingut el seu moment àlgid a les 6:11 del matí.

Nombrosos usuaris de les xarxes socials i institucions astronòmiques han aprofitat el moment per compartir algunes de les imatges que ha brindat el fenomen, que ja no tornarà a ser visible al país fins al setembre del 2025.

L'Observatori de Pujalt ha estat una de les entitats que ha enregistrat el fenomen que s'ha pogut seguir sense cap problema i ha donat una totalitat vermellosa en els minuts previs a la sortida del sol.

A diferència de l’eclipsi de Sol, l’observació d’un eclipsi lunar es pot fer a simple vista, perquè no requereix instrumentació especial per contemplar-lo ni comporta cap perill.

Aquests tipus d'eclipsis permeten els científics aprofundir en el coneixement del satèl·lit de la Terra i mirar de comprendre millor els complexos esdeveniments que van tenir lloc durant la formació del Sistema Solar, o per determinar alguns paràmetres fonamentals, com el diàmetre de la Lluna i la distància exacta a la qual es troba.

Precisament, el color vermellós que adquireix un eclipsi lunar durant la fase de totalitat permet mesurar propietats de l’atmosfera de la Terra, i la brillantor menys acusada de la lluna –malgrat estar en fase plena– facilita les mesures que es realitzen rebotant un raig làser a la superfície de la Lluna i permet mesurar el temps que triga la llum a tornar a la Terra.