Dues figures inspirades en els icònics gorros vermells d’estil frigi, que es van popularitzar durant la Revolució francesa (1789-1799), són les mascotes oficials dels Jocs Olímpics i Paralímpics de París 2024, segons ha anunciat aquest dilluns l’organització.

La «tribu dels frigis» (‘phryge’ en francès) són unes petites figures que pretenen encarnar l’esperit francès de «llibertat» i que enarboren una part de la seva història, ha exposat davant la premsa el president del comitè olímpic parisenc, Tony Estanguet.

D’entre aquesta tribu, dues en són les que destaquen, la Phryge Olímpica i la Phryge Paraolímpica –amb una pròtesi a la cama dreta–, que seran la imatge de marca de la cita.

«Ens hem volgut desmarcar de la tendència general de fer una mascota inspirada en un animal, hem triat un objecte», va afegir Estanguet, durant la presentació celebrada a la seu organitzativa dels Jocs Olímpics de París, situada a Saint-Denis (nord de París).

La responsable per la marca dels Jocs Olímpics París 2024, Julie Matikhine, ha assegurat que en «totes les revolucions que han succeït a França» han sigut presents els barrets frigis, amb forma de caputxa cònica i extrem corbat i immortalitzats en quadres com ‘La llibertat guiant el poble’ (Eugène Delacroix, 1830).

Matikhine també ha destacat que el fet de mostrar la pròtesi en una de les mascotes és una manera de reconèixer el hàndicap, però sense crear tabús.

«Per als nens, veure la pròtesi és simplement una particularitat», va explicar la directora de marca, en relació amb la reacció dels menors que l’han vist.