Un estudi revela una llista amb les millors excuses per no anar a treballar: s’utilitzen freqüentment

Afirmar estar malalt és l’excusa més utilitzada pels que es volen escaquejar, però no és l’única en aquesta particular llista de pretextos

Saps que les persones més grans tenen més èxit mentint que les generacions més joves?

Saps que les persones més grans tenen més èxit mentint que les generacions més joves? / ARXIU

Redacció

La companyia Zety ha fet una enquesta per saber quines són les excuses que més es fan servir al món quan una persona vol faltar de forma premeditada a la feina. I hi ha una clara guanyadora: dir que s'està malalt, assenyala el resultat de l'estudi.

En segon lloc se situa una "emergència familiar", seguida de problemes personals i visita al doctor. Tanquen la llista les avaries al cotxe; tenir una malaltia contagiosa; o dir que són els fills qui estan malalts.

Salut i família, en el centre de les excuses

L’informe destaca que la salut i la família són protagonistes de les principals excuses. Al preguntar-ne als enquestats el motiu van sorgir tres respostes. La primera és que «estar malalt de tant en tant és quelcom normal»; la segona, és que «ningú et jutjarà de primeres per mentider davant un tema tan seriós com la salut»; i l’última, és que «ningú et voldrà al lloc de treball si creuen que poden acabar contagiats»

Paradoxalment, nou de cada deu enquestats asseguren haver anat alguna vegada a la feina estant malalts. En aquest sentit, un 87% dels treballadors declaren que els molesta quan un company acudeix malalt a treballar. 

D’altra banda, cal destacar que els mentiders solen sortir-se amb la seva, i és que el 91% dels enquestats asseguren que mai els han enxampat mentint per no anar a treballar. I només un 27% confessen haver-se penedit de mentir per quedar-se a casa. 

Quant a la diferència entre gèneres, l’informe destaca que homes i dones menteixen igual, i la menstruació és l’excusa estrella entre les dones. 

Respecte a l’edat, les persones més grans tenen més èxit mentint que les generacions més joves. D’aquesta manera, de les persones de menys de 38 anys, un 12% han estat enxampats mentint, mentre que només un 6% de les que tenen més de 38 anys.

Un de cada quatre utilitzen la mort d’un familiar com a pretext

Zety incideix en una de les excuses més espinoses, ja que un de cada quatre treballadors confessa haver utilitzat la mort d’un familiar com a pretext per no anar a treballar. Els homes, detallen, ho fan més que les dones.

Per què es menteix?

Al ser preguntats pel motiu que du a mentir, bona part dels enquestats va al·legar que patien una mala situació laboral; també per falta de temps per estar en família i una sèrie d’«entremaliadures». En aquest últim tram, alguns empleats van respondre raons tan inversemblants com: «m’havia comprat l’Animal Crossing i l’havia de provar» o «volia anar a un festival que començava aquella mateixa tarda».