Un iceberg d'uns 1.580 quilòmetres quadrats, unes cinc vegades la mida de l'illa de Malta, es va desprendre de la plataforma de gel Amery, una de les més grans de l'Antàrtida.

El nou iceberg, anomenat D28, es va desprendre totalment de la plataforma situada a l'est de l'Antàrtida el passat dia 25, segons va assenyalar aquest dilluns en el seu Twitter Copèrnic, el programa d'observació de la terra de la Unió Europea en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA).

El tuit va acompanyat de dues imatges capturades i processades pel satèl·lit Sentinel 1. En la primera, del 20 setembre, s'aprecia una esquerda, mentre a la segona, de cinc dies després, l'iceberg està completament separat de la plataforma de gel.

L'extensió de gel del mar Àrtic durant l'estiu és "un dels principals i més sensibles indicadors del canvi climàtic" i el mínim anual es produeix al setembre, com assenyala el programa Copèrnic en un altre tuit, en què recorda que aquest any aquesta extensió "ha estat una de les més baixes mai observades".