Cansada de veure com el plàstic envaeix els aliments fins a límits ridículs, la promotora de «Despulla la fruita» va decidir l'any passat iniciar la campanya a les xarxes per denunciar casos concrets i demanar a les empreses que parin aquesta espiral.

En què consisteix la campanya «Despulla la fruita»?

La campanya #desnudalafruta es va llançar el 2018 amb l'objectiu d'apel·lar els supermercats a reduir el plàstic en la venda de fruites i verdures. És un moviment que busca la col·laboració de la ciutadania a través les xarxes socials. Col·laborar-hi és molt fàcil: només cal fer una foto d'un producte envasat i pujar-la a qualsevol xarxa social amb l'etiqueta #desnudalafruta, esmentant al supermercat on s'ha fet la foto. Ens centrem sobretot en productes frescos, fruites verdures i hortalisses.

Quin paper fan les grans companyies d'alimentació a Espanya respecte al sobreenvasatge de fruites i altres aliments?

Els últims mesos hem vist com alguns supermercats han canviat una mica la seva manera d'actuar en aquest aspecte. Quan vam iniciar la campanya vam preguntar a molts supermercats si era possible anar-hi a comprar totes fruites i verdures amb les nostres pròpies bosses de tela. La majoria dels supermercats ens van dir que no era possible o que estudiarien el cas. Actualment, molts d'aquests establiments no només ho permeten, sinó que també venen aquest tipus de bosses per facilitar als consumidors comprar productes frescos sense plàstic. Lamentablement, al mateix temps que fan això segueixen venent molts productes envasats amb plàstic, per la qual cosa l'avenç en aquest aspecte és molt escàs encara.

Té algun sentit l'envasament de fruites, verdures, fins i tot el doble envasatge de brioixeria i rebosteria...? Hi ha raons higièniques o d'un altre tipus?

En el cas de fruites i verdures és clar que és una cosa innecessari. En la majoria de fruiteries o botigues petites, de fet, es venen sense envasar. Gairebé sempre els productes envasats responen sobretot al desig d'agilitzar les vendes dins del supermercat.

Què pot fer el consumidor per evitar emportar-se a casa tant plàstic amb el menjar?

El més fàcil és comprar a granel. D'aquesta manera no només es compra sense plàstics sinó que també pots triar la quantitat que desitges comprar i així evitar el malbaratament alimentari, un problema ambiental també molt important.

Calen normatives més severes sobre el tema de plàstic?

Per descomptat. Crec que una normativa que impedeixi envasos absurds, ja siguin de plàstic o de qualsevol altre material, és el camí perquè acabin desapareixent. No podem deixar en mans dels supermercats aquest tipus de decisions.