Les emissions globals de CO2 augmentaran un 0,6% el 2019, tot i disminuir el consum de carbó, a causa del fort creixement en l'ús de gas natural i petroli, segons un nou informe de Global Carbon Project (GCP) que, tot i això, assenyala que no es pot descartar una disminució de les emissions "donades les incerteses en la projecció".

La investigació es publica en tres articles a les revistes 'Nature Climate Change', 'Environmental Research Letters' i 'Earth System Science Data' i serà presentada aquest dimecres 4 de desembre a la 25 Conferència del Canvi Climàtic de l'ONU (COP25) que acull Madrid

En concret, les primeres estimacions suggereixen que les emissions de CO2 de l'ús de l'carbó disminuiran un 0,9% el 2019, mentre que les emissions de CO2 pel consum de petroli creixeran un 0,9%. Les de gas natural ho faran un 2,6%.

Igualment, l'estudi revela que la concentració de CO2 atmosfèric va aconseguir una mitjana de 407,4 parts per milió (ppm) el 2018 i es preveu que augmenti en 2,2 ppm el 2019 fins arribar a unes 410 ppm.

Segons l'estudi, es tracta d'un creixement més lent que el 2018, però les emissions mundials de carboni segueixen avançant en la direcció equivocada en un moment en què els governs han d'apostar per la descarbonització.

Les emissions mundials de CO2 fòssil (combustibles fòssils, indústria i ciment) van créixer un 3% anual en la dècada dels 2000. Es va desaccelerar des del 2010 amb una mitjana de 0,9% per any, i del 2014 al 2016 hi va haver un augment molt petit en les emissions, que van tornar a créixer novament el 2017 (1,5%), 2018 (2,1%) i ara el 2019 (0,6%).

Polítiques insuficients

Els investigadors consideren que les polítiques governamentals actuals no són suficients. El recent creixement de les tecnologies de baixa emissió de carboni (solar, eòlica, vehicles elèctrics), en el millor dels casos, només ha alentit el creixement de les emissions mundials de combustibles fòssils.

"Tot i la retòrica política i el ràpid creixement de les tecnologies baixes en carboni com l'energia solar i eòlica, vehicles i bateries elèctriques, és probable que les emissions mundials de CO2 fòssil siguin més d'un 4% més altes el 2019 que el 2015, quan es va adoptar l'Acord de París ", adverteix Glen Peters, director d'investigació al Centre per a la investigació Climàtica Internacional (CICERO), a Noruega.

Si bé pot haver-hi algunes reduccions d'emissions a curt termini per l'ús de gas natural en lloc de carbó, el consum de gas natural "s'ha d'eliminar ràpidament per complir els ambiciosos objectius climàtics", segons diu Peters.