16 de febrer de 2020
16.02.2020
Regió7

Desenvolupen un embalatge biodegradable i comestible per evitar l'ús de plàstic al supermercat

El projecte està liderat pel Centre Català del Plàstic de la UPC i la investigadora brasilera Farayde Fakhouri

16.02.2020 | 17:37
Desenvolupen un embalatge biodegradable i comestible per evitar l'ús de plàstic al supermercat

El Centre Català del Plàstic depenent de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la investigadora brasilera Farayde Fakhouri han creat un envàs biodegradable, comestible i d'origen natural per al sector alimentari. Aquest packaging s'ha elaborat a partir de matèries primeres d'origen vegetal amb l'objectiu de reduir l'ús de plàstic al supermercat i fomentar l'economia circular al mateix temps que es garanteixen les propietats que protegeixen els aliments i n'allarguen la vida útil. Per comprovar l'eficiència del nou material, l'equip investigador l'ha utilitzat en la cobertura de maduixes del Maresme, que han incrementat la seva resistència davant els fongs i mantingut el seu aspecte original durant més temps.

Segons Fakhouri, el projecte busca donar resposta al "gran malbaratament global d'aliments, que es calcula en un 33% de la producció total i un 45% de fruites, verdures i hortalisses", segons dades d'Stop Food Waste Day del 2019. "La nostra motivació ha sigut contribuir al desenvolupament d'envasos biodegradables i comestibles que ajudin a allargar la vida útil dels aliments, al mateix temps que es preserva el medi ambient", ha continuat la investigadora, enginyera i doctora en tecnologia dels aliments. "L'ús d'aquest material com a cobertura per a les maduixes del Maresme n'ha fet incrementar la vida útil, ja que ha augmentat la resistència de la fruita davant els fongs i ha reduït la seva pèrdua de massa, tot conservant-ne el seu aspecte original durant més temps", ha precisat Fakhouri.

El projecte ha rebut el suport d'ACCIÓ a través del programa TECNIOspring, que promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d'R+D catalans. Amb un pressupost de 10 milions d'euros finançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquest programa finança fins al 100% la contractació d'investigadors amb l'objectiu de promoure d'R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya. El Centre Català del Plàstic va contractar la investigadora brasilera al 2017 mitjançant aquest ajut per desenvolupar conjuntament el projecte. Actualment, la doctora Fakhouri i el grup de recerca Polyfunctional Polymeric Materials (Poly2) de la UPC, que lidera el doctor José Ignacio Velasco, estan acabant de validar les seves primeres formulacions per poder desenvolupar nous prototips de materials d'envasat.

A banda, el projecte va ser seleccionat per participar al programa Barcelona Technology Transfer Group de l'IESE Business School, amb l'objectiu d'accelerar la transferència del producte al mercat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook