«Un petit grup d'individus pot tenir una influència gran i negativa si estan organitzats, decidits i tenen accés al poder». Això és el que afirma el llibre Mercaders del dubte, de Naomi Oreskes i Erik M. Conway, que narra com alts càr-recs, al servei directe o indirecte d'empreses contaminants, poden arribar a anul·lar els esforços de la comunitat científica per demostrar els perills d'una determinada activitat.

El treball identifica amb noms i cognoms alguns d'aquests activistes negacionistes (Fred Singer, Fred Seitz, Robert Jastrow i William Nierenberg, entre d'altres), reunits en entitats com l'institut nord-americà George C. Marshall. La seva activitat, més que atacar, ha consistit sempre a «sembrar dubtes» sobre el que, amb grans esforços i anys de recerca, han aconseguit establir els científics. L'objectiu és fer creure que el que aquestes recerques han descobert no és, en realitat, tan clar. Per això, recorda el llibre, ja van començar qüestionant que hi hagués relació entre el tabac i el càncer. Seitz, per exemple, va participar en una recerca finançada per la indústria del tabac destinada a generar «la impressió que hi havia debat» sobre aquest assumpte, quan ja havia quedat claríssim.

El 1995 els científics van establir que el canvi climàtic ja començava a ser perceptible, però els negacionistes van aconseguir retardar una dècada l'acceptació d'aquest fenomen per part del públic, originant un fals debat. El seu objectiu era clar: «Desacreditar tota la ciència que no els agradava. No van desenvolupar pràcticament cap recerca científica original. Només van escampar confusió. Pràctiques que continuen avui dia: negar els fets i mercantilitzar el dubte», afirmen els autors.

El forat a la capa d'ozó va ser, pel seu lloc, un altre dels seus objectius. Es va iniciar una campanya de publicacions en mitjans amb afirmacions anticientífiques, com donar-ne la culpa als volcans, que va perdurar fins ben entrada la dècada dels 90.

El perill de l'hivern nuclear, els efectes de la pluja àcida o les conseqüències del projecte de la Guerra de la Galàxies són altres camps en els quals aquests grups han actuat amb eficàcia.