El llit marí del planeta està contaminat amb uns 14 milions de tones de microplàstics, publica aquest dimarts un estudi australià que revela que la quantitat d'aquestes diminutes partícules a l'oceà profund és 25 vegades més gran del que es creia.

«La nostra investigació demostra que l'oceà profund és una safata de microplàstics», va recalcar Denise Hardesty, coautora de l'estudi de l'agència de recerca científica governamental australiana CSIRO (sigles en anglès).

La investigació, que és la primera que calcula en l'àmbit mundial la quantitat de microplàstics al llit marí, revela també que el nombre de fragments d'aquest material en el fons dels oceans és generalment més alt a les àrees on hi ha més quantitat d'escombraries flotants, fins i tot en zones remotes del planeta.

«Els microplàstics, efectivament, s'assenten al llit marí», va comentar Justine Barrett, de CISRO i líder d'aquest estudi, a l'alertar que fins i tot «el mar profund és susceptible al problema de la contaminació plàstica».

L'anàlisi dels científics de CSIRO, realitzat amb un robot submarí, que va recollir mostres davant les costes del sud d'Austràlia a una profunditat d'almenys tres quilòmetres, indiquen que la quantitat de plàstic existent al llit marí és 25 vegades més gran del que es creia anteriorment, segons el comunicat.

D'acord amb els resultats de la densitat dels plàstics a l'oceà profund obtinguts en la recollida de mostres al sud d'Austràlia i la mida dels oceans, els científics van calcular que la quantitat total de microplàstics al llit marí a tot el planeta és d'uns 14 milions de tones.

Els experts calculen que aboquem al mar almenys uns vuit milions de tones de plàstic cada any, que després de descompondre's es converteixen en diminutes partícules que ingereixen els peixos i fins i tot el plàncton, que forma la base de la cadena alimentària marina.