El 8% de les llars catalanes passarà fred a l'hivern per tenir una temperatura inferior a 17 graus; i un 41% la mantindrà entre 18 i 19, per sota de la recomanació d'un mínim de 20 graus. Aquesta és una de les conclusions de l'Informe sobre la Rehabilitació Energètica a Espanya, «Una oportunitat per millorar el parc edificat», elaborat pel Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya (CGATE) i el Grup Mútua de Propietaris.

Alerten dels riscos per a la salut i apunten que una temperatura per sota de 17 graus revela una situació de pobresa energètica. L'informe posa èmfasi en la necessitat «urgent» d'actuar sobre el parc d'edificis, on es detecten baixos nivells de renovació.

Renovar els edificis

En l'última dècada, es renoven en profunditat aproximadament el 0,8% dels edificis, mentre que a França o Alemanya el percentatge se situa a prop del 15%. El president del CGATE, Alfredo Sanz, assenyala que per reduir l'índex de població afectada per la pobresa energètica «s'ha d'insistir en la necessitat de reducció de la demanda energètica de les llars vulnerables com a mesura prioritària». Les estimacions CGATE apunten que s'ha d'actuar sobre 3 milions d'habitatges, el 12% del parc edificat i la recomanació és arribar als vuit milions.

Reduir la demanda

Els dos organismes posen sobre la taula que la reducció és la clau i per això destaquen la importància de l'aïllament tèrmic, la reducció dels ponts tèrmics, la substitució de fusteries exteriors o la incorporació de sistemes de control solar. Un cop assolida aquesta reducció de la demanda, es pot actuar en millorar el rendiment de les instal·lacions i equips, evitant combustibles més contaminants i incorporant noves tecnologies, així com buscar l'electrificació del sector. L'objectiu seria el 100% de l'electrificació per al 2050. A més, s'hauria de cobrir la petita demanda resultant amb energies renovables i alternatives.

Per últim, l'informe apunta que el més efectiu és actuar en diversos edificis a la vegada, sent un edifici el mínim, i arribar si es pot a barris sencers.