Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua (ICRA), ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món van constatar que les mascaretes i els guants d'un sol ús poden ser un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19. «Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. També moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura». Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba. Segons Barceló, «s'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car».

400 anys a descompondre's

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, diu que el risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere: «Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics».

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que són innòcues perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.