El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha aprovat el nou Programa d'inspecció ambiental integrada, segons el qual hi haurà 767 establiments que rebran inspeccions ambientals de la Generalitat durant aquest any. La majoria correspon a 397 grans explotacions ramaderes per a la cria de gallines ponedores i porcs d'engreix i 258 establiments industrials energètics de cicles combinats, refineries de petroli, fabricació de ciment, vidrieres, indústria química de base, foneries, indústria tèxtil, o indústria agroalimentària. També hi ha 88 establiments de gestió de residus i 24 dipòsits controlats de residus.

Les inspeccions permetran comprovar el grau de compliment de les prescripcions i les determinacions fixades en les autoritzacions ambientals dels establiments seleccionats. Els criteris per seleccionar aquests establiments es fonamenten en una avaluació del seu risc.

També es realitzaran inspeccions no programades per verificar el cessament d'activitats, investigar denúncies, accidents i incidents o per comprovar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions "programades" anteriors. Els informes de les inspeccions del 2014 al 2019 i alguns del 2020 estan disponibles en la pàgina web.

A través dels plans anteriors, del 2014 a l'actualitat, s'han realitzat més de 4.300 actuacions d'inspecció ambiental. El Pla 2020-2022 cobreix el seguiment i vigilància ambiental de 1.565 establiments, tots els autoritzats a Catalunya, que són els considerats de potencialment alta incidència ambiental.

Els territoris que tenen més establiments que seran inspeccionats són Barcelona (324), Lleida (271) i Girona (81). Barcelona és on s'inspeccionaran més gestors de residus (57), dipòsits controlats (8) i establiments industrials (158). En canvi, Lleida és on hi haurà més inspeccions en explotacions ramaderes (230).