La pandèmia no dona treva a la desforestació: el 2020 es va perdre una superfície equivalent a la d'Holanda en boscos verges tropicals, amb el Brasil al capdavant d'una llista en què Bolívia va escalar al tercer lloc. En total, els incendis i la tala d'arbres van destruir 4,2 milions d'hectàrees de boscos tropicals primaris, un increment de 12% respecte al 2019, segons l'informe anual Global Forest Watch, divulgat aquest dimecres pel World Resources Institute (WRI).

Aquesta pèrdua es va traduir en 2,64 gigatones d'emissions de CO2, equivalents a les emissions anuals de 570 milions de vehicles, més del doble dels que hi ha en circulació als Estats Units. Tenint en compte el conjunt de boscos i plantacions dels tròpics, l'any passat va desaparèixer una superfície total de 12,2 milions d'hectàrees.

Aquesta destrucció es deu principalment a l'agricultura, però també als incendis provocats per les onades de calor i les sequeres en països com el Brasil, Austràlia i Sibèria, segons l'informe, que es basa en dades obtingudes mitjançant satèl·lits. Aquestes dades mostren una «emergència climàtica, una crisi de biodiversitat, un desastre humanitari i una pèrdua d'oportunitats econòmiques», ha alertat Frances Seymour, del WRI, amb seu a Washington.