El fenomen de la Niña està afectat per segon any consecutiu al Pacífic tropical, segons ha assegurat aquest dimarts el Govern d'Austràlia. Aquest fenomen provocarà pluges més abundants de l’habitual a gairebé tot el territori australià, temperatures més fresques i més possibilitat de ciclons tropicals.

«Els models climàtics indiquen que la Niña tindrà una vida curta i persistirà fins ben entrat l’estiu a l’hemisferi sud o fins a la tardor del 2022» (entre el gener i el març), ha indicat en un comunicat l’Oficina de Meteorologia d’Austràlia.

Augment de ciclons

Andrew Watkins, director de l’oficina meteorològica, afirma que la Niña «augmenta les possibilitats de temperatures més fresques de la mitjana durant el dia en bona part d’Austràlia i pot incrementar el nombre de ciclons tropicals».

«Els fenòmens de la Niña consecutius no són inusuals», diu Watkins, que assenyala que l’última vegada que aquest fenomen va tenir lloc dos anys seguits va ser entre el 2010 i el 2012, quan Austràlia va patir inundacions provocades per les precipitacions més grans de la seva història.

L'any passat, aquest fenomen climàtic va provocar inundacions a Austràlia que van obligar milers de persones a desplaçar-se, ja que es caracteritza per provocar temperatures més baixes de l’habitual i precipitacions més quantioses, especialment a l’est, el nord i el centre del país.

Augment de temperatures

La Niña és la fase de temperatures més fredes dins del cicle climàtic el Niño-Oscil·lació del Sud, que té a l’altre extrem el fenomen el Niño en la fase càlida i té també una tercera fase neutra.

L’agència meteorològica adverteix també que el canvi climàtic «continua influint en el clima global i australià» i recorda que les temperatures s’han incrementat en 1,44 graus entre 1910 i el 2019 i les pluges a l’estació humida (octubre-abril) han augmentat en els últims vint anys.

En aquest sentit, indica que en les últimes dècades hi ha hagut «una tendència cap a una proporció de pluges més gran d’alta intensitat i curta durada, especialment al nord d’Austràlia». Tant el Niño com la Niña s’expandeixen des de les regions tropicals durant diversos mesos i provoquen variacions en les temperatures globals i en les precipitacions.