L'àrea metropolitana de Barcelona acomiadarà el 2023 fins a mitja dotzena d'històrics alcaldes socialistes, que no repetiran a les eleccions municipals del 2023. Abandonaran el 'cinturó roig' Josep Mayoral (Granollers), Josep Perpinyà (Sant Just Desvern) i Antoni Poveda (Sant Joan Despí), entre altres veterans dirigents del PSC, que mantindrà, en canvi, els seus candidats a grans feus com Cornella de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat o Viladecans. Al conjunt de Catalunya, quatre dels batlles més longeus no tenen clara la seva continuïtat. El més veterà de tots, però, diu que ja és hora de plegar. "Anar davant les coses cada vegada cansa més", explica a l'ACN Jaume Casas, alcalde de la Riera de Gaià (Tarragonès) des del 1983.

Casas sempre ha representat l'espai de l'antiga Convergència -ara Junts per la Riera- i es mostra "orgullós" de la feina feta. El seu fill -que ja és regidor- vol agafar-li el relleu i serà el cap de llista de la formació a les municipals del 2023.

Qui també s'acomiadarà de la política municipal és Joan Giraut. Va entrar en el món de la política el 1987 quan es va convertir en regidor de l'Ajuntament de Platja d'Aro (Baix Empordà). El 1991 va aconseguir l'alcaldia i la va revalidar quatre vegades. Després d'un parèntesi per una moció de censura, el 2011 va retornar a l'alcaldia, revalidant-la el 2015 i el 2019.

En una situació similar es troben a les comarques centrals. A Osona, hi ha alguns alcaldes històrics que ja han decidit que no es presentaran com a candidats a les futures eleccions. Es tracta de Camil Àdam, que és alcalde de Sant Martí de Besora des del 2003; Joan Riera, de Vilanova de Sau, batlle des del 2007 i Joan Manuel Claveria, alcalde d'Espinelves des del 2011.

Per contra, entre els que sí que volen afrontar un nou mandat hi ha Enric Riera (JxCat) de Sant Sadurní d'Osormort, que va ser elegit per primer cop el 1995 i que repetirà per vuitena vegada consecutiva com a alcaldable. Una situació que també es dona a Sant Agustí de Lluçanès amb Josep Pujol. Al Bages també hi ha un alcalde històric que ha decidit plegar: Josep Tarín. Fa 19 anys que és alcalde de Talamanca i plega un any abans de les eleccions per un pacte intern al capdavant del consistori.

Pel que fa a Ripoll, l'actual alcalde Jordi Munell ja ha anunciat que no es presentarà a les pròximes eleccions municipals i tancarà, per tant, una etapa de dotze anys al capdavant del consistori.

Continuïtat a les capitals

Excepte a Girona, tots els dirigents de les capitals catalanes intentaran repetir. Alcaldessa des del 2015, Ada Colau optarà a un tercer mandat amb l'objectiu de "consolidar" el projecte dels comuns a Barcelona, però assegura que serà l'últim. Si finalment continua al consistori barceloní i esgota la legislatura, Colau es convertirà en la segona alcaldessa més longeva de la ciutat comtal (en democràcia) després de Pasqual Maragall.

El 2023 també serà el darrer cop que es presenti Pau Ricomà, alcalde de Tarragona des del 2019 i que al març va ser reelegit com a candidat d'ERC. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, repetirà com a cap de llista d'ERC a les pròximes eleccions municipals i, fins i tot, situa el seu "horitzó" en el 2030.

Per contra, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no tornarà a encapçalar la llista de JxCat a l'alcaldia de Girona per les municipals del 2023. "Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar lideratges en terminis relativament curts, i crec que l'òptim és no anar més enllà de dos mandats", defensa.

La regió metropolitana acomiada alcaldes històrics del PSC

A la regió metropolitana, fins a mitja dotzena d'històrics dirigents socialistes no concorreran a les pròximes eleccions municipals. És el cas d'Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu de la Barca (1995-2021); de Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just Desvern (2004-2020) o Josep Mayoral, alcalde de Granollers (2004-2022). També ha plegat Miguel Delgado, de Castellet i la Gornal (1999-2022).

D'altra banda, l'exalcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, està acabant el mandat com a regidor, després d'anunciar la seva renúncia a l'alcaldia el passat mes de setembre, després de quinze anys al capdavant del consistori. Una jugada calcada és la de l'exalcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, que segueix com a regidor 31 anys després, però posant ja fi a una trajectòria de dinou anys com a alcalde. Al marge del PSC aquest també serà el darrer mandat de Joan Carles Garcia, alcalde de Tordera des de 1995.

En l'esfera socialista, però, encara hi ha noms que seguiran sonant el 2023, especialment al tradicional 'cinturó roig'. Tret de sorpreses, seguiran com a candidats Antoni Balmón a Cornella de Llobregat (alcalde des de 2004), Carles Ruiz a Viladecans (alcalde des de 2005), Pilar Díaz a Esplugues de Llobregat (alcaldessa des de 2006) o Núria Marín a l'Hospitalet de Llobregat (alcaldessa des de 2008). També preveu seguir Xavier Amor a Pineda de Mar (alcalde des de 2007).