Regió7

Regió7

Guia de la Diada: els actes més destacats a la Catalunya central

Els esdeveniments per commemorar l'11-S començaran divendres i s'estendran fins al diumenge

Un instant de l'ofrena floral per la Diada del 2021 a Manresa Arxiu/Oscar Bayona

La Catalunya central acollirà aquest cap de setmana diversos actes en el marc de la Diada 2022. Encara que la festivitat se celebra l'11-S, els esdeveniments començaran divendres i s'estendran fins al diumenge. Per ajudar-te a trobar les propostes més adequades, hem recollit els principals homenatges, ofrenes florals i activitats que podrien interessar-te:

MANRESA

  • Dissabte, a les 20.30 h, a la plaça Major, actuació dels Tirallongues, lectura del manifest amb el suport del món cívic i associatiu, parlament a càrrec d’Anna Vilajosana, presidenta d’Òmnium Bages-Moianès; i cloenda musical amb Duònia. Organització: Òmnium Bages-Moianès.
  • Diumenge, a les 11 h, a la plaça Onze de Setembre, amb parlaments de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; i enguany de la vicerectora de la UManresa, Sílvia Mas Sañé. Hi haurà ball d’homenatge a càrrec de la dansaire Sònia Serra Vila, de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages. Es farà l’ofrena floral de l’Ajuntament, institucions i entitats manresanes. Acte conduït per la periodista Pilar Goñi. El cant de l’Himne Nacional de Catalunya anirà a càrrec de les diferents corals de Manresa. Els assistents podran ballar sardanes, amb la col·laboració de sardanistes d’entitats de la ciutat.

BERGA

  • Diumenge, a les 10 h, al monument de Rafael Casanova (parc del Pla de l’Alemany, parc dels Soldats), hissada de l’estelada a càrrec de membres del Parc de Bombers de Berga en representació de les entitats berguedanes, ofrena floral al monument de Rafael Casanova, lectura del manifest institucional a càrrec de representants del consistori, cant dels Segadors a càrrec de la Cobla Pirineu. A les 10.45 h, audició de sardanes a càrrec de la Cobla Pirineu. A les 12 h, sortida de busos cap a Barcelona.

CAL ROSAL

  • Diumenge, a les 11 h, al monument de l’11 de Setembre, ofrena floral institucional i d’entitats i lectura del manifest i cant dels Segadors.

IGUALADA

  • Divendres, a les 19.30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu, conferència Onze de Setembre: les llibertats perdudes que ens cal tornar a guanyar, a càrrec de Laura Borràs i Castanyer, presidenta del Parlament de Catalunya. Amb la participació del Cor Exaudio en la interpretació d’Els Segadors. Entrada lliure. A les 20.30 h, desfilada dels Miquelets des del teatre i fins a la plaça de l’Ajuntament. A les 21 h, hissada de la senyera a la plaça de l’Ajuntament, discurs de l’alcalde, Marc Castells, i interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, a càrrec del Cor Exaudio, que també interpretarà cançons populars catalanes.

LLÍVIA

  • Dissabte, a les 17 h, a Sant Guillem cercavila amb gegants, grallers i tabalers. A les 18 h, a la plaça Major, xocolatada. A les 19 h, a la sala d’actes de l’ajuntament, presentació del llibre Avi, et trauré d’aquí, de Joan Pinyol. A les 22 h, a la plaça Major, havaneres amb Els Americanus. Hi haurà rom cremat.

MOIÀ

  • Portes obertes al Museu de Moià-Casa Rafel Casanova: Diumege, de 10.30 a 15 h, entrada gratuïta a la casa que va veure néixer l’heroi de la ciutat de Barcelona durant el setge de 1714. A les 11 h, partida del joc de taula Victus, que permet conèixer el setge de Barcelona de 1714, a càrrec de l’associació Caldaus del Moianès. Activitat gratuïta.

ÒDENA

  • Diumenge, a les 10.30 h, a la torre del castell, canvi de la senyera a càrrec del pubillatge d’Òdena.

OLVAN

  • Diumenge, a les 13 h, al monument de Rafael de Casanova, ofrena floral institucional i d’entitats i lectura del manifest i cant dels Segadors.

PUIGCERDÀ

  • Diumenge, a les 8 h, sortida des de la plaça de Barcelona, cap al 16è Aplec de Bell-Lloch. A l’arribada, esmorzar popular individual per a tothom.

SANT VICENÇ DE CASTELLET

  • Dissabte, a les 20.30 h, des de la plaça de l’Ajuntament, Marxa de Torxes. A les 21.30 h, a la plaça Catalunya, acte institucional. A les 21.45 h, a la plaça Catalunya, botifarrada. Preu: 7 euros (beguda i botifarra). Tiquets a www.svc.cat. A les 22 h, a la plaça Catalunya, Nit muiscal amb El Fugitiu, El Quinto Carajillo i DJ Arzzett. Organització: Ajuntament, Centre Excursionista, 7deBar i Fem Lluita. Diumenge, a les 12 h, a la plaça de l’Onze de Setembre, ofrena floral, amb la participació d’una vintena d’entitats.

SANTPEDOR

  • Dissabte, a les 12 h, a la piscina, Popurri de contes, amb titelles, disfresses, música i cançons, a càrrec de la companyia Antònia i Gemma. A les 19 h, a la plaça Gran U d‘Octubre, audició de sardanes amb la cobla La Flama de Farners. A la mitja part, lectura del manifest i cant dels Segadors. Diumenge, a les 15.30 h, des de Cal Llovet, sortida d’autobusos per anar a la concentració de Barcelona. A les 17.14 h, repic de campanes amb el toc per a la independència, a càrrec de les Campaneres de Santpedor.

SÚRIA

  • Divendres, a les 20 h, al saló de sessions de la Casa d ela Vila, presentació de la publicació a memoria.cat de les Memòries de Pere Puig Rafart (Súria, 1919-2003): Les meves vivènvies viscudes. Del 19 de juliol de 1936 a 24 de juny de 1945. Amb la intervenció del surienc Amadeu Olives Santamaria, el periodista i membre de l’Associació de Memòria i Història de Manresa, Salvador Redó i Martí; i del nebot de Pere Puig, Antoni Julián Ribera; i el reconeixement de l’alcade Albert Corberó i Aymerich. Cloenda amb una intervenció del cor de La Llanterna. Dissabte, a les 20.30 h, a les pistes de l’escorxador, sopar i disco infantil amb Cristian Hoock. Per a nens i nenes i nois i noies entre 8 i 13 anys, amb monitoratge a càrrec de l’Agrupament Escolta i Guia Joan Ros. Preu: 5 euros. Venda anticipada, fins al 9 de setembre, a l’establiment Milar Reguant Agut. Diumenge, pujada a la Torre per hissar la senyera, des de la plaça de Sant Joan. A les 7 h, sortida de la pedalada en BTT. A les 8 h, sortida de la caminada. A les 8.30 h, al turó de la Torre, hissada de la bandera de Catalunya. Lectura del manifest i cant d’Els Segadors, amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats, que coincidirà amb un galeig a càrrec dels trabucaires del Tro Gros. Es farà un pilar humà i hi haurà balls de bastons i de cascavells. Esmorzar popular per a tothom. Opcionalment, se seguirà una caminada cap a la Font del Ferro i Coaner, que enllaçarà amb els actes de la Festa Major de Coaner.

 

Compartir l'article

stats