Regió7

Regió7

Òmnium fa una crida a combatre el desànim en l’Acte Cívic per la Llibertat

Al manifest es va reclamar reaccionar no per interessos electorals, sinó per assegurar la supervivència nacional

Aspecte de la plaça Major a l’acte organitzat per Òmnium, ahir al vespre | OSCAR BAYONA

Contra el desànim i la desil·lusió, acció, compromís i lluita per guanyar. Va ser el missatge final de l’Acte Cívic per la Llibertat organitzat per Òmnium Bages-Moianès que es va celebrar ahir al vespre a la plaça Major de Manresa per la Diada. Sense Marxa de Torxes per les desavinences polítiques dins el món sobiranista, Òmnium va assumir l’organització d’un acte al qual van assistir un centenar llarg de persones.

L’escenari era sobri però feia efecte. Una estelada a un cantó, un faristol amb el rètol dels 50 anys d’Òmnium i tres micros. Al darrere, la gran estelada que penja del balcó central de la façana de l’Ajuntament -ahir amb tan sols la senyera onejant a la teulada- i l’estelada gegant que cada any es desplega a la façana del Toni’s i que va ser rebuda amb els tradicionals aplaudiments.

Un cicle que s’ha esgotat

Va ser la presidenta d’Òmnium Bages-Moianès, Anna Vilajosana, l’encarregada de cloure els parlaments. Acompanyada pels membres de la junta d’Òmnium a Manresa i amb el seu to pausat i clar, Vilajosana va assegurar que cal iniciar un nou cicle «sense renunciar a res» partint de la responsabilitat de cadascú perquè el projecte sobiranista i independentista «depèn de tots».

«Les queixes no fan avançar», va dir, i cal tenir clar que «l’adversari és l’Estat espanyol». Després d’assegurar que cal autocrítica «per veure què podem fer més bé», Vilajosana va manifestar que «ningú no té tota la raó» i que les diferències enriqueixen més que no pas empobreixen. «Amb unitat, transversalitat i estratègies compartides, el nostre poder és insòlit», va manifestar.

Amb referència a la unitat va assegurar que «no és fàcil ser aquí. Segurament era més senzill els anys 2012, 2013, 2014 o el 2017. El moment àlgid de les mobilitzacions. Però hi ha pòsit. No som on volíem però tampoc no hem tornat on érem».

Representació política

Poca representació política hi havia a l’acte, interromput en diverses ocasions amb crits d’independència. Entre el públic hi havia l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, acompanyat de dirigents locals d’Esquerra. També el regidor de Junts, Josep Gili.

Prèviament, el president de la Fundació Cultura i Teatre dels Carlins, Josep Soler, va llegir el manifest de l’Acte Cívic per la Llibertat. Al text s’afirma que «en aquesta data no recordem una derrota històrica, sinó el començament de la recuperació nacional de la catalanitat, la màxima expressió de la qual va ser el referèndum de l’1 d’octubre del 2017». Va afirmar que «seguim mantenint el mateix afany: assolir la independència de la nació catalana».

Supervivència nacional

El manifest assegura que «no podem acceptar com a definitives les limitacions d’una autonomia» i reclama una unitat que ha «d’englobar també l’objectiu d’aconseguir una societat més justa i la protecció sense fissures d’elements essencials de la catalanitat com la llengua catalana». Soler va llegir que «avui l’independentisme pot estar desanimat o poc mobilitzat, però cap independentista ha deixat de ser-ho ni s’ha passat al bàndol contrari. Cal reaccionar, doncs, no pas per interessos electorals sinó per assegurar la supervivència nacional».

Per això, va acabar dient, «aquesta diada ha de marcar més que mai l’inici d’una nova etapa. Hem de mirar endavant, reactivar-nos i tornar a la mobilització». Dotze entitats es van adherir al manifest.

A l’acte també hi van intervenir la colla castellera Tirallongues, que va alçar un aplaudit pilar de quatre. La coral Refilets va cantar Els segadors, i es va acabar amb peces del duet Duònia.

El gruix dels actes institucionals i també lúdics se celebraran avui

A pràcticament totes les poblacions de la Catalunya central se celebran avui actes amb motiu de la Diada. Aquests són alguns dels més destacats.

A Manresa, a les 11 del matí hi haurà l’acte institucional amb parlaments de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, i de la vicerectora de la UManresa, Sílvia Mas. Hi haurà el tradicional ball d’homenatge a la Diada a càrrec del dansaire Jordi Gros de l’Esbart Manresà. Es farà l’ofrena floral de l’Ajuntament, institucions i entitats manresanes. Una cinquantena. L’acte serà conduït per la periodista Pilar Goñi. El cant de l’Himne Nacional de Catalunya anirà a càrrec de les diferents corals de Manresa.

A Berga, avui a les 10 del matí hi haurà la hissada de l’estelada al monument de Rafael Casanova i una ofrena floral. Es llegirà un manifest i la cobla Pirineu interpretarà Els segadors. A Cal Rosal, a les 11, ofrena floral institucional d’entitats al monument de Rafel Casanova.

A Moià, entre 2/4 d’11 del matí i les 3 de la tarda es podrà visitar el Museu de Moià-Casa Rafel Casanova. A les 11, partida del joc de taula Victus, que permet conèixer el setge de Barcelona de 1714, a càrrec de l’associació Caldaus del Moianès. A les 8 del matí s’ha programat una sortida al cim del Grony per hissar-hi l’estelada. La sortida serà de la plaça Sant Sebastià. L’acte institucional se celebrarà a 2/4 d’1 a la plaça de l’Hospital. Hi participarà la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella.

Avui al matí a Puigcerdà se celebrarà el 16è Aplec de Bell-Lloc. A l’arribada, esmorzar popular. A Sant Vicenç de Castellet es farà una ofrena floral a la plaça Onze de Setembre a les 12 del migdia, i a Santpedor, repic de campanes a les 17.14 a càrrec de les Campaneres de Santpedor. A Súria s’hissarà la senyera al turó de la Torre. Posteriorment, amb la col·laboració de cantaires de la població, s’interpretarà Els segadors amb la col·laboració de cantaires suriencs de diferents entitats. També hi haurà els trabucaires del Tro Gros. A Sant Fruitós, els actes de la Diada se celebraran al Cobert de la Màquina de Batre a partir de 2/4 d’11 del matí.

Compartir l'article

stats