L’atenció primària de la Catalunya Central incorpora 28 higienistes i 30 fisioterapeutes

Els dos nous rols professionals se sumen als dels referents de benestar emocional i nutricionistes que es van desplegar al 2022

Una de les higienistes que s'han incorporat atenent una usuària

Una de les higienistes que s'han incorporat atenent una usuària / ICS CATALUNYA CENTRAL

Redacció

El Departament de Salut ha completat el desplegament d’higienistes dentals i fisioterapeutes als equips d’atenció primària de la Regió Sanitària Catalunya Central. Es tracta de 58 professionals que treballen l’àmbit comunitari per incidir i millorar la salut de les persones. Aquests professionals se sumen als 42 referents de benestar emocional i nutricionistes que es van incorporar l’any passat. En total, son 100 professionals desplegats en un any i mig a l’atenció primària.

Prevenció i equitat en salut bucodental

Els primers beneficiats de l’atenció dels higienistes bucodentals a la primària seran els infants de fins a 14 anys, les dones embarassades, la població amb discapacitat, pacients sota determinats tractaments sanitaris i persones en risc de vulnerabilitat social. Entre altres coses, l’higienista dental fa activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com seguiment i tractament preventiu de càries i patologia periodontal de baixa complexitat als CAP i a la comunitat. Aquest especialista s’integrarà a les unitats d’odontologia, formades fins ara per odontòlegs de primària i tècnics auxiliars en cures d’infermeria.

Fisioterapeutes comunitaris

Pel que fa a les funcions dels fisioterapeutes, la seva incorporació pretén donar resposta a algunes de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són els dolors vertebrals (lumbàlgies i dolors cervicals); també el mal de genoll o de maluc crònic; el dolor d’espatlla; o altres patologies articulars cròniques. Una bona atenció i un bon suport dels fisioterapeutes, des de l’atenció primària, pot estalviar molt patiment als pacients i alleugerir molta pressió assistencial sobre la resta de professionals dels CAP. Entre les activitats que desenvoluparan hi ha activitats per promoure i millorar l’autonomia de la població, així com per prevenir la discapacitat, tractant afeccions musculoesquelètiques cròniques de baixa complexitat.

Aquests professionals estan distribuïts entre els 38 equips d’atenció primària de la Catalunya Central. Les seves funcions dins els equips d’atenció primària són complementàries als rols existents amb professionals de medicina, infermeria, suport administratiu i també treballadors socials i llevadores. Aquest desplegament permet que cada perfil professional pugui desenvolupar la seva feina pensant en el que necessita cada usuari: ja sigui en l’acompanyament al sistema de salut públic, l’assistència i cada cop més la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut.

La gerent del Servei Català de la Salut a la Catalunya Central, Alba Oms, explica que el desplegament de nous perfils «permet enfocar encara més l’atenció primària en la prevenció de moltes patologies, sobretot entre els col·lectius vulnerables, de manera que reduïm les desigualtats en matèria de salut».