Mirar Montserrat, mirar la muntanya des del nord del Baix Llobregat. Set miradors per fer l'observació. El projecte dels Set Portals es posa en marxa. Es tracta d'una proposta que permet al visitant "gaudir d’unes vistes panoràmiques excepcionals", que podrà combinar amb activitats relacionades amb el senderisme, cicloturisme i el turisme familiar al voltant de la muntanya màgica.

L'alcalde de Castellví de Rosanes, Adrià Camino, i la presidenta del Consorci de Turisme i del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Eva M. Martínez Morales, acompanyats dels alcaldes dels pobles implicats en el projecte van estrenar les instal·lacions dimecres a la tarda. Es tracta de diferents instal·lacions integrades a la natura. Els Set Balcons de Montserrat estan ubicats en els municipis d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires.

 Set infraestructures per gaudir de la natura

L’actuació Els Set Balcons de Montserrat és un projecte que es va iniciar al 2019 i que forma part del Pla de desenvolupament turístic de la zona nord de la comarca, impulsat pel Consorci de Turisme del Baix Llobregat, òrgan adscrit al Consell Comarcal del Baix Llobregat. L’actuació compta amb la col·laboració tant dels municipis implicats, com també de la Diputació de Barcelona i amb el suport dels Plans de Foment Territorial del Turisme, ajut atorgat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu dels Set Balcons de Montserrat és poder oferir als visitants unes noves perspectives i panoràmiques de l’emblemàtica muntanya. D’aquesta manera es potencien les possibilitats d’atreure visitants als municipis on són ubicats. Aquest projecte, a més, es complementa amb l’oferta de turisme de natura i d’esport de la Xarxa de Senders, ja que Montserrat és punt d’inici dels tres eixos de camins del Baix Llobregat.

La proposta de visita es complementa amb la gastronomia i amb els productes de la zona. També amb elements que ja existeixen com el Castell de Voltrera a Abrera, les Coves de Salnitre a Collbató, la Colònia Sedó a Esparreguera, el Pont del Diable a Martorell, o les representacions de les Passions a Esparreguera i Olesa de Montserrat que tenen lloc durant aquests dies i fins a l’1 de maig.

El Set Balcons de Montserrat

El balcó d'Abrera a més d'oferir una vista impressionant a Montserrat, forma part del conjunt del recinte del Castell de Voltrera, unes restes arqueològiques catalogades com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El Castell de Voltrera, situat al marge esquerre del riu Llobregat, en època medieval disposava d’una posició estratègica: dominava el camí que vorejava el riu i tenia comunicació visual directa amb el castell d’Esparreguera i la fortalesa dels Castellvell de Rosanes.

A Castellví de Rosanes hi trobem un balcó ubicat al nucli antic (a la part baixa de l’avinguda Mare de Déu de Montserrat) i un altre al bosc municipal al qual s’accedeix des de la plaça del Roure. En aquest cas, les dues infraestructures tenen forma de voladís, ja que sobresurten del terreny. Des del primer, es pot contemplar tant la muntanya de Montserrat com altres punts de la serralada Prelitoral i de la serra del Cadí, al fons de la vall del Llobregat. I des del segon, es pot gaudir d’una espectacular vista de Montserrat.

A Collbató, el balcó s'ubica als peus de la muntanya, a Carrer la Salut, i permet gairebé tocar la muntanya. En aquest espai, a més, hi destaca l'espectacular maqueta de Montserrat amb relleu i un banc en forma de tecla d’orgue, que homenatja la coneguda fabricació d’orgues del municipi, que n'elabora a escala mundial. Des del mirador surt una ruta circular que porta fins al Turó del Castell i que passa pel Forn de Calç i al nucli medieval. Durant la ruta, es poden descobrir els animalons (reproduccions a escala real) que s’amaguen en aquest camí. Una sorpresa que encantarà els més petits!

A Esparreguera està ubicat al barri del Mas d’en Gall, al carrer de Can Fosalba. Hi trobareu un banc gegant que ofereix una vista panoràmica sobre el massís de Montserrat, i des d’aquest punt es pot enllaçar amb les rutes naturals del municipi.

A Martorell el balcó s’ubica a la Torre Griminella (BCIN), un mirador impressionant al vessant nord de la serra de les Torretes, des d’on es controla el pont del Diable i el pas del Congost del Llobregat. El balcó és una passera longitudinal que finalitza en un mirador al vessant nord. Aquesta torre, va tenir un paper destacat durant la guerra dels Segadors, la guerra del Francès i la Guerra Civil per la seva ubicació estratègica.

A Olesa de Montserrat, s’inicia un itinerari panoràmic interpretatiu des de la creu de Beca que arriba fins al Coll de les Espases, on se situa el balcó, un magnífic mirador de la muntanya de Montserrat. Integrat en el paisatge, ofereix uns seients, aprofitant el desnivell de la muntanya que conviden gaudir de manera relaxada de les espectaculars vistes. 

A Sant Esteve Sesrovires, al parc d’A Migdia de Can Amat, us sorprendran dues cadires gegants de 3 metres d’alçada, una orientada a Montserrat i l’altre ofereix una panoràmica del poble, productor de vi i cava.