Les manifestacions del conseller de Política Territorial i Obres Públiques sobre el POUM d'Alp no han fet variar la decisió dels membres de la plataforma Salvem la Molina, que han anunciat que ja hi han presentat una primera al·legació. Aquest recurs va referència a la requalificació de quatre zones verdes, forestals o espais d'interès paisatgístic en zones hoteleres, d'aparcaments, edificis o comercials, segons ha informat l'entitat. Igualment, la plataforma continua la campanya per aconseguir adhesions i, segons ha assegurat, ja ha recollit unes 800 signatures. La campanya la fa a través de taules instal·lades expressament o a través de comerços i mitjans telemàtics com ara la xarxa social Facebook. Els responsables de la plataforma han anunciat que hi presentaran més al·legacions i s'han ofert a tots els veïns de la Molina que es considerin afectats a assessorar-los per presentar les seves pròpies al·legacions.

El departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat veu de bon ull la previsió urbanística que ha impulsat l'Ajuntament d'Alp per al barri de la Molina. No tan sols això, sinó que el mateix conseller, Joaquim Nadal, l'ha defensat davant les crítiques que ha rebut la planificació municipal per part d'una plataforma veïnal creada al barri precisament per oposar-se al POUM.

Nadal, que aquesta setmana ha estat al mateix barri de la Molina, ha argumentat que si s'analitza bé el nou POUM es constata que en xifres globals es redueix la superfície construïble a tot l'entorn de la Molina. En aquest sentit, el màxim responsable de l'urbanisme a Catalunya ha avisat que "els que manifesten la seva oposició al POUM d'Alp haurien de saber que en qualsevol cas reduirà els metres quadrats de sostre previstos que hi havia a l'anterior pla intermunicipal de la Cerdanya". Nadal ha afegit que l'esperit que ha perseguit el nou POUM és el de "reduir i compactar" la zona urbanitzable i, per tant, "retorna hectàrees de bosc al bosc". A partir d'aquest raonament, el conseller ha situat en el terreny de les lluites per interessos personals les reivindicacions de la plataforma Salvem la Molina. Nadal ha considerat que "algú pot dir que si es compacta (la construcció) s'acosta massa a casa meva, però aleshores entrem en un terreny d'interessos privats i no d'interès comú".

Per al cap del departament, l'anterior previsió urbanística dels entorns de les estacions d'esquí de la Molina i la Masella estava "sobredimensionat", mentre que l'actual -que està en fase d'exposició pública- "evita la dispersió de les edificacions al bosc".

Sense tracte preferent

El conseller de Política Territorial ha negat sobre la base d'aquest argumentari que Alp -municipi governat pel mateix tripartit que la Generalitat- hagi gaudit d'un tracte diferenciat de la resta de municipis de la Cerdanya a l'hora de planificar el nou pla urbanístic municipal. Així, Nadal ha remarcat que si bé Alp està tramitant un POUM separadament de la resta de municipis -de la mateixa manera que Bellver i Llívia-, "és evident que el punt de referència és el pla anterior i que sobre la base d'aquest és restrictiu". Nadal ha recordat que de totes maneres el pla està en fase d'aprovació i pot ser objecte encara de modificacions.

Debat amb els veïns

Per la seva banda, l'alcalde d'Alp, Cosme Ruaix, ha negat que l'Ajuntament no hagi volgut rebre els membres de la plataforma Salvem la Molina, tal com aquests han assegurat. Ruaix ha argumentat que mentre s'estava redactant el pla no era adient rebre els veïns per evitar qualsevol tipus d'"especulació", i que ara, mentre dura la fase d'exposició pública, tothom pot exercir el seu dret a presentar al·legacions.

L'alcalde ha recordat que fins al dia 18 de setembre està obert el termini per presentar al·legacions al pla i que, a més, "tothom pot venir a informar-se a l'ajuntament o fer-ho a través de la web municipal". Igualment ha assegurat que "estem a la disposició de qui sigui per aclarir dubtes o fer petits ajustaments, perquè de petits errors sempre n'hi pot haver".