La fascinació pels ibers continua intacta. Sense tanta fama com els grecs i els romans, contemporanis seus, els pobles que van ocupar el llevant peninsular des del segle VI aC i durant mig mil·lenni, van ser autors d’una organització política i social que en l’actualitat és estudiada amb profunditat per la seva importància. L’exposició que l’obra social de la Caixa presenta aquest mes d’agost a Puigcerdà és el reflex de l’interès que desperta una cultura que, absorbida en el seu moment per la dominació romana, ha rebrotat el segle XX per gràcies als experts.

Obres d’art reproduïdes científicament, maquetes, projeccions audiovisuals, fotografies i gravats configuren l’inventari de peces i documents de la mostra, que se centra en la vida quotidiana dels poblats ibers. L’exposició s’estructura en diversos àmbits que, una vegada centrat el context històric, exploren com era el dia a dia en aspectes com l’organització militar, les formes de govern, l’escriptura, el comerç, l’urbanisme, l’arquitectura, la religió i el món funerari, entre d’altres.

El territori de la Catalunya actual va ser habitat per diversos pobles ibers, el nom dels quals ens ha arribat gràcies als textos dels escriptors grecs i romans. Els habitants de la zona central van ser coneguts com a lacetans, i el jaciment del poblat del Cogulló, al terme de Sallent, és una visita imprescindible per a tots aquells que estiguin interessats en aquest esbós de la nostra història. Una bona eina de consulta és la renovada pàgina web del Museu d’Arqueologia de Catalunya (www.mac.cat), concretament l’apartat dedicat a la Ruta dels ibers.

L’exposició de Puigcerdà dóna la benvinguda al visitant amb dues torres que simulen l’entrada d’un poblat i que reprodueixen la muralla ibera de Castellet de Banyoles, a la localitat de Tivissa (Ribera d’Ebre). Tot seguit, un documental explica els antecedents dels ibers i les influències externes que van rebre. La visita també permet veure una reproducció a mida real de la Gran Dama Oferente del Cerro de los Santos (Albacete), una escultura datada el segle II aC que s’exhibeix al Museo Arqueológico Nacional, a Madrid. Una figura sagrada d’1,30 metres d’altura de pedra calcària que representa una dona amb els braços oberts i les mans amb una actitud oferent.

La fitxa

Lloc: Vela itinerant. Plaça del Call, s/n. Puigcerdà.

Dies i horaris de visita: fins al 2 de setembre del 2010. De dimarts a diumenge, de les 11 del matí a les 2 del migdia i de 5 de la tarda a les 10 de la nit.

Telèfon: 972 222 997.

Preu: entrada gratuïta.

Web: www.laCaixa.es/Obrasocial