El moviment per l'organització de consultes populars sobre l'autodeterminació que va impulsar Arenys de Munt ha arribat a la Cerdanya. Bolvir ha estat el primer municipi que s'ha decidit a iniciar els tràmits per convocar-ne una. L'alcalde, Bartomeu Baqué (independent), ha anunciat que aquest mateix divendres elevarà al ple municipal una moció per tal que el consistori doni suport a la iniciativa. A partir d'aquí l'equip de govern i l'entitat que en liderarà l'organització, molt probablement l'associació de caçadors del poble, es posaran en contacte amb les plataformes com ara la de dret a decidir i altres ajuntaments que estan organitzant consultes per fixar la de Bolvir.

Bartomeu Baqué ha explicat que, a partir de l'aprovació del ple de divendres, el consistori i l'associació de caçadors perfilaran aspectes com ara el dia de la consulta, la pregunta exacta que es farà als veïns i els actes que farciran la jornada. Baqué ha apuntat, però, que de totes maneres la jornada de referèndum de Bolvir es regirà pels paràmetres que s'estan aplicant en altres municipis. La intenció del consistori és realitzar la consulta coincidint amb els altres municipis catalans en un cap de setmana. L'Ajuntament de Bolvir és governat per Independents pel Canvi, una formació no adscrita a cap altre partit d'àmbit nacional.

La consulta de Bolvir podria no ser l'única a la comarca, ja que, si bé és la primera que s'ha activat, des de diverses fonts municipals i polítiques han apuntat que una bona part dels consistoris estan a l'espera de veure com es desenvolupen els fets per prendre una decisió.

Puigcerdà espera Barcelona

Així, per exemple, l'equip de govern de Puigcerdà (ERC) ha començat a analitzar la situació i ha optat per esperar unes setmanes. Segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, Joan Guinot, "n'hem parlat però hem considerat que de moment és millor esperar a veure com s'organitzen en altres municipis i, sobretot, què fa Barcelona". En aquest sentit, Guinot ha apuntat que "si Barcelona també organitzés la consulta, aleshores ja no hi hauria cap problema perquè la féssim també la resta". El primer tinent d'alcalde de Puigcerdà ha opinat que "a mi no em semblaria malament convocar-la, no passa res perquè la gent digui el que pensa". Per la seva banda, el president comarcal d'ERC, Isidre Costa, ha coincidit a dir que en diversos municipis, "sobretot als governats per ERC", se n'ha parlat "en petit comitè", però que de moment cap consistori ni cap entitat no ha fet el pas definitiu que ha fet Bolvir. Costa ha explicat que, perquè es pugui convocar una consulta popular per l'autodeterminació, han de succeir dues coses. D'una banda, que la societat civil del poble es mobilitzi a través d'alguna associació, extrem que encara no s'ha produït, i de l'altra que algú dels ajuntaments s'hi dediqui. Sobre això, el responsable comarcal d'ERC -que de moment compagina amb el de coordinador de Reagrupament- ha explicat que la majoria d'ajuntaments són petits i tenen un volum de feina que els dificulta trobar una persona que es dediqui a organitzar la consulta. Costa, però, no ha descartat que diversos ajuntaments se sumin a les convocatòries.