Aquesta vegada tampoc no podrà ser. La proposició de llei sobre el règim especial de la Cerdanya no superarà, amb tota probabilitat, el debat al Parlament perquè els tres partits del Tripartit hi han presentat una esmena conjunta. PSC, ERC i IC han considerat que no és el moment ni la fórmula més adequada per debatre l'organització administrativa de la Cerdanya i s'han posat d'acord per refusar-la a través d'una esmena presentada l'últim dia hàbil per fer-ho. El text, doncs, se sotmetrà a un debat sobre el seu esperit en el ple del Parlament però ja no es tramitarà en cap comissió perquè en debati el text.

L'aturada en sec del projecte per part del Tripartit, però, no en tancarà definitivament el debat, ja que el president del Consell Comarcal, Esteve Maurell, va anunciar ahir que tan bon punt el text acabi la tramitació parlamentària, el Consell el podria tornar a entrar. De fet, l'alcalde d'Isòvol va assegurar que "tornarem a entrar la llei al Parlament fins que ens escoltin". Maurell va admetre que no s'esperava la presentació de l'esmena per part del Tripartit i va donar per fet que en el debat a la totalitat els grups que representen el Govern faran valer la seva esmena per tombar la proposició. Maurell va argumentar que, a falta d'acabar-ho de parlar amb els alcaldes de la comarca, el nou intent es podria fer en aquesta mateixa legislatura. Per tal d'aconseguir l'èxit, però, Maurell va apuntar que caldrà aportar algun element nou en la negociació que doni força a la Cerdanya. El president del Consell està pendent que des del Parlament li confirmin la data del debat a la totalitat per analitzar una actuació.

Avui, reunió de la mesa

La mesa del Parlament es reunirà avui en una trobada que serà la primera després de tancar-se el termini d'esmenes. Per això els seus membres podrien incloure en l'odre del dia la proposició de llei de la Cerdanya i fixar-ne, doncs, una data per al seu debat a la totalitat.

Els tres partits coincideixen

Representants parlamentaris dels tres partits del Govern han coincidit a assenyalar en la forma i el moment les raons de l'esmena. Així, el diputat d'ERC Pere Vigo ha explicat que ara que s'està tramitant la llei d'ordenació territorial seria un "flac favor" al Parlament tramitar alhora la llei de la Cerdanya. Vigo ha apuntat que, a més, fer-ho seria "electoralista". Vigo sí que ha acceptat que s'escolti certes demandes de la Cerdanya per tal d'evitar l'actual divisió administrativa. Vigo ha remarcat que el compromís de la Generalitat per la Cerdanya ha quedat demostrat amb el suport a projectes de gran magnitud com l'hospital transfronterer.

Per la seva banda, el diputat del PSC Esteve Pujol ha assenyalat que "no qüestionem la necessitat de la descentralització, però ara que parlem de vegueries, que el resultat final vingui donat per un d'individual no seria el més idoni". Des d'ICV, el diputat Lluís Postigo ha remarcat que amb l'arribada de les noves vegueries la Cerdanya veurà desaparèixer la línia provincial que ara li crea tants problemes de gestió i, per tant, quedarà resolta una bona part del que reclama la comarca amb la proposició de llei esmenada.