Els Mossos d'Esquadra van fer pública ahir la detenció dimarts i dimecres d'aquesta setmana de tres veïns de Puigcerdà i un de Figueres acusats d'haver comès 18 robatoris a domicilis, naus industrials, comerços, empreses i restaurants de diverses poblacions de la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Vallès Occidental i el Gironès entre l'octubre del 2008 i el juny del 2009. Se'ls imputen divuit delictes contra el patrimoni i un delicte d'associació il·lícita.

Pel que fa als tres detinguts de Puigcerdà, es tracta de Mihail C, de 23 anys i de nacionalitat moldava, de Nicolai F, de 26 anys i també de nacionalitat moldava, i de Nicolai A, de 34 anys i de nacionalitat romanesa, mentre que el jove de Figueres és Feliks V, de 29 anys, i és de nacionalitat lituana. Tres dels detinguts van passar dijous a disposició judicial al jutjat en funcions de guàrdia de Puigcerdà, el qual va ordenar la seva posada en llibertat a l'espera de judici, i pel que fa a Mihail C, va passar a disposició judicial divendres al mateix jutjat, i en aquest cas es va disposar el seu ingrés a presó.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han explicat que els inculpats s'havien especialitzat en robatoris del tipus butró, accedint a l'interior dels locals foradant la paret o el sostre, o bé amb el mètode del bec de lloro, que consisteix a trencar els panys. Les investigacions parteixen de tres robatoris que es van produir a final de l'any passat a Puigcerdà, tots amb el mateix mètode, i després es van observar altres robatoris similars en diverses comarques catalanes. Les investigacions van determinar que es tractava d'un grup "molt ben organitzat" i amb molta mobilitat, i les pistes dels Mossos van conduir cap als quatre imputats en el cas, de manera que dimarts es van detenir els tres joves de Puigcerdà, i l'endemà el quart implicat a Figueres. Posteriorment, es van fer entrades i perquisicions als domicilis dels detinguts, on es van recollir proves que han permès la seva incriminació en els delictes.