La Generalitat ha admès que darrere el nou sistema d'abonaments del Túnel del Cadí que premia la fidelització hi ha la voluntat ferma de posar fi als empadronaments ficticis que permeten no pagar el peatge als propietaris de segona residència. Tant és així que el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha avançat que ja s'està estudiant un sistema informàtic d'encreuament de dades que detectarà els veritables residents a la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà, als quals la Generalitat paga els 11 euros del peatge. Nadal ha tractat directament de "frau" l'empadronament fals i ha situat el projecte per detectar-lo en el debat general actual sobre la corrupció i la transparència en la gestió del diner públic.

El departament de Política Territorial, que és el titular de la infraestructura, està analitzant diversos programes informàtics d'encreuament de dades que permetran, per exemple, saber si una persona empadronada paga l'escolarització dels fills en altres comarques o té una despesa de serveis domèstics molt reduïda. D'aquesta manera el Govern i el consell d'administració del Túnel del Cadí sabran exactament quins dels abonats que gaudeixen de la gratuïtat del túnel són residents de veritat. En aquest sentit Joaquim Nadal ha explicat que "es tracta de trobar un mètode tècnic informàtic que ens permeti controlar aquest frau amb encreuament d'informació".

El nou sistema de detecció d'empadronats ficticis es posarà en marxa a curt termini. Sense voler especificar-ne la data, el responsable del departament ha explicat que es vol fer coincidir amb aquest 25è aniversari de la infraestructura, que també ha comportat una nova política d'abonaments. El conseller ha recordat que "si és veritat que pels temps que corren ens convé a tots fer les coses ben fetes, donar compte de fins a l'últim euro públic i fer prevaler els valors de la claredat, l'honestedat i la transparència, també ho hem de fer en la utilització del túnel".