Els responsables de l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya han signat un contracte amb la companyia elèctrica Endesa per subministrar corrent al futur equipament. L'acord ha estat imposat pel govern de l'Estat espanyol a desgrat de l'Ajuntament de Puigcerdà, que va demanar a l'executiu de Zapatero que fes una excepció permetent la importació de l'electricitat de França, perquè no tan sols l'equipament és mig francès sinó també perquè resultava quatre milions d'euros més barata.

Així ho va anunciar ahir l'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, en el transcurs de la tercera Trobada de la Cooperació Territorial Europea, que es va celebrar a la capital cerdana. Planella va remarcar que la imposició per part de Madrid ha arribat després de dos anys de negociacions i "esforços", per la qual cosa va lamentar que "encara la força dels estats pesa molt a l'hora de fer coses transfronteres". Aquesta qüestió era una de les que ja va plantejar Puigcerdà des de l'inici del projecte davant l'evidència que l'hospital és a pocs metres de la frontera i la companyia elèctrica francesa proposava no tan sols un cost més econòmic sinó que també millors condicions en el contracte. A pesar d'això, les obres continuen a bon ritme i ja és visible una bona part de l'estructura de l'edifici, segons va explicar Planella. En aquest sentit, va confirmar que les obres estaran acabades a principi del 2012, però va remarcar que d'aquí a poc més d'un any, a principi del 2011, ja podrà entrar en funcionament el servei d'urgències a fi efecte de donar servei als Campionats del Món de Snow de La Molina.

La Guingueta vol dirigir

Per la seva banda, l'alcalde de la Guingueta d'Ix, Jean-Jacques Fortuny, va aprofitar la presència de les autoritats sanitàries de la Generalitat per lamentar que no forma part del consell d'administració de l'hospital. Fortuny va avisar que si no hi ha representació política francesa en la direcció de l'hospital "difícilment podrà ser l'hospital de tota la Cerdanya". De totes maneres, Fortuny s'ha mostrat esperançat que la Generalitat sabrà resoldre la situació perquè, "si no, ens trobarem amb algunes dificultats".

Els representants de la Generalitat van reforçar el compromís de formar la plantilla del futur hospital en les dues llengües i en les dues cultures a fi efecte que sigui transfronterer en tots els seus àmbits.