El jutjat de la Seu d'Urgell va decidir suspendre el judici que s'havia de celebrar ahir contra la directora de la llar d'infants de Bellver de Cerdanya per presumptes tractes excessivament durs als nens a l'hora de menjar. La raó de la suspensió és que les monitores de la llar d'infants que li van interposar la denúncia han presentat un recurs a la decisió de la jutgessa de tractar els fets denunciats com a faltes i volen que es tractin com a delictes.

Ara el judici ha quedat suspès fins que l'Audiència Provincial de Lleida prengui una decisió. Si creu que la primera determinació de la jutgessa titular del jutjat número dos de la Seu és correcta, es tornarà a fixar una data per celebrar la vista. En aquest cas la jutgessa cridarà a declarar les parts implicades per determinar el grau de culpabilitat de la directora en les presumptes faltes i en funció de la seva decisió li imposaria una multa. Aquest escenari corroboraria la versió de la defensa, que sosté que tot plegat es tracta d'un debat sobre els models educatius que cal aplicar i no pas d'una dinàmica de possibles mals tractes físics o psíquics per part de la directora.

En el cas, però, que l'Audiència Provincial determini que els fets poden constituir un delicte, el procés es podria allargar molt més perquè probablement s'iniciaria un nou procés d'obertura de diligències i investigacions. En aquest punt, les diligències podrien implicar, a més, persones de l'entorn educatiu de la llar d'infants, que podrien ser cridades a declarar. Aquest procés es clouria amb un judici que, com que es tractaria d'un presumpte cas de delicte, podria comportar fins i tot penes de privació de llibertat, segons han explicat des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Des d'aquest òrgan han afirmat que la decisió de l'Audiència Provincial de Lleida no es farà esperar gaire i que com a màxim podria tardar uns mesos.

De moment, la situació a la llar d'infants es manté com va quedar en esclatar el cas, és a dir, amb les tres monitores denunciants exercint la seva feina amb els nens i la directora mantenint les responsabilitats de gestió del centre però fent-ho des d'un despatx de l'ajuntament. La reobertura del debat ha tornat a inquietar la comunitat educativa del poble, que es manté a l'espera dels esdeveniments. El cas incomoda tothom: la plantilla docent, que es veu al centre de la polèmica i emmudida per l'estratègia judicial; la part demanda, perquè està en joc la seva tesi i també la seva honorabilitat; l'Ajuntament, perquè tot l'afer emmascara tota la inversió que ha fet en la millora dels equipaments educatius i, finalment, els pares, que temen pel que hagin pogut patir els seus fills. Tal com va succeir des de l'inici de les denúncies, hi ha pares que mantenen una actitud de màxima sospita envers la directora i d'altres que li mostren ple suport.

El cas va esclatar l'any passat quan tres monitores van explicar a l'Ajuntament situacions que podien ser presumptes maltractaments. El consistori les va instar a presentar denúncia i l'octubre la jutgessa va decidir fixar un judici per faltes.